Prikazan dokumentarni film „Mjesto zločina“ Milovana Pandurevića

ТРЕБИЊЕ I У организацији Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ вечерас је у Културном центру приказан документарни филм „Мјесто злочина“, аутора Милована Пандуревића, из 2007. године, а снимила га је Срна филм.

Према ријечима Пандуревића, директора Кинотеке РС „Мјесто злочина“ је српски документарни филм који говори о масакру у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године, када су у засједи настрадали официри.

„Документарни филм никад не може бити доказ на суду, али може упутити на неки пут о коме треба размишљати, шта се то десило, пут да се дође до праве истине. У филму се појављују генерал Луис Мекензи, који је био у једном од возила у колони Југословенске народне армије и друга преживјела лица из колоне“, навео је Пандуревић.

Филм садржи велики број архивских снимака Срна филма, Кинотеке РС, РТ Србије, РТРС, Алтернативне телевизије и РТ Сарајево.

Филм је приказан у оквиру кампање „Хероји Републике Српске“ и пројекта „Култура сјећања – Свједок истине“.

За седам дана, биће приказана још два документарана филма и то у уторак, 26. септембра филм „Битка за одбрану Херцеговине“, аутора Небојше Колака, из 2015. године, као и у сриједу, 27. септембра „Споменко на вјечној стражи“, аутора Миле Савића, из 2016. године.

Кампања и пројекат је подржан од стране града Требиња, Министарства спољних послова Републике Србије (Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону) и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Послије Требиња, активности очувања и његовања лика и дјела српског борца, погинулих бораца и тековина одбрамбено-отаџбинског рата наставиће се у Бијељини, Добоју, Невесињу, Бања Луци и Приједору.
Д.М.