Prikazan dokumentarni film „Mjesto zločina“ Milovana Pandurevića

TREBINJE I U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ večeras je u Kulturnom centru prikazan dokumentarni film „Mjesto zločina“, autora Milovana Pandurevića, iz 2007. godine, a snimila ga je Srna film.

Prema riječima Pandurevića, direktora Kinoteke RS „Mjesto zločina“ je srpski dokumentarni film koji govori o masakru u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, kada su u zasjedi nastradali oficiri.

„Dokumentarni film nikad ne može biti dokaz na sudu, ali može uputiti na neki put o kome treba razmišljati, šta se to desilo, put da se dođe do prave istine. U filmu se pojavljuju general Luis Mekenzi, koji je bio u jednom od vozila u koloni Jugoslovenske narodne armije i druga preživjela lica iz kolone“, naveo je Pandurević.

Film sadrži veliki broj arhivskih snimaka Srna filma, Kinoteke RS, RT Srbije, RTRS, Alternativne televizije i RT Sarajevo.

Film je prikazan u okviru kampanje „Heroji Republike Srpske“ i projekta „Kultura sjećanja – Svjedok istine“.

Za sedam dana, biće prikazana još dva dokumentarana filma i to u utorak, 26. septembra film „Bitka za odbranu Hercegovine“, autora Nebojše Kolaka, iz 2015. godine, kao i u srijedu, 27. septembra „Spomenko na vječnoj straži“, autora Mile Savića, iz 2016. godine.

Kampanja i projekat je podržan od strane grada Trebinja, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu) i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Poslije Trebinja, aktivnosti očuvanja i njegovanja lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata nastaviće se u Bijeljini, Doboju, Nevesinju, Banja Luci i Prijedoru.
D.M.