PRIJEM UČESNIKAFESTIVALAMUSIC & MORE SUMMERFEST U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Вечерас је у Културном центру организован дочек учесника Music and More SummerFest-а, међународног фестивала класичне музике, који се по први пут одржава у Требињу.

Студенте и професоре дочекала је, и добродошлицу пожељела, пијанисткиња Татјана Ранковић, професорка на колеџу Менес у Њујорку која је осмислила и организовала овај музички фестивал.

У Требиње је овим поводом дошло око 80 студената и реномираних музичара – педагога из цијелог свијета, а Ранковићева их је упознала са распоредом и програмом фестивала.

Вечерас су обишли просторије Културног центра Требиње – галерије, биоскопску и позоришну салу које ће им бити на располагању током фестивала, за пробе и часове.

Интердисциплинарни програм фестивала обухвата индивидуалне часове, мастер клас, предавања и презентације, те соло извођења и наступе камерних и гудачких оркестара, а циљ самог фестивала је успостављање јединственог музичког искуства и за студенте и за педагоге са акцентом на промоцији и размјени културолошких различитости у музичким перформансима младих музичких умјетника. Фестивал није такмичарског већ интерпретативног карактера.

Како је Ранковићева најавила, на овом фестивалу премијерно ће бити изведена композиција „Сунчани валцер“  коју је специјално за ову прилику написао композитор Јонел Петрој, инспирисан пјесмом Јована Дучића –  „Сунце“.

 

Фестивал ће званично бити отворен сутра, 2. августа, концертом добродошлице на сцени Трг под платанима у 20.30 часова.

 

Душка Ђајић