PRIJEM UČESNIKAFESTIVALAMUSIC & MORE SUMMERFEST U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Večeras je u Kulturnom centru organizovan doček učesnika Music and More SummerFest-a, međunarodnog festivala klasične muzike, koji se po prvi put održava u Trebinju.

Studente i profesore dočekala je, i dobrodošlicu poželjela, pijanistkinja Tatjana Ranković, profesorka na koledžu Menes u Njujorku koja je osmislila i organizovala ovaj muzički festival.

U Trebinje je ovim povodom došlo oko 80 studenata i renomiranih muzičara – pedagoga iz cijelog svijeta, a Rankovićeva ih je upoznala sa rasporedom i programom festivala.

Večeras su obišli prostorije Kulturnog centra Trebinje – galerije, bioskopsku i pozorišnu salu koje će im biti na raspolaganju tokom festivala, za probe i časove.

Interdisciplinarni program festivala obuhvata individualne časove, master klas, predavanja i prezentacije, te solo izvođenja i nastupe kamernih i gudačkih orkestara, a cilj samog festivala je uspostavljanje jedinstvenog muzičkog iskustva i za studente i za pedagoge sa akcentom na promociji i razmjeni kulturoloških različitosti u muzičkim performansima mladih muzičkih umjetnika. Festival nije takmičarskog već interpretativnog karaktera.

Kako je Rankovićeva najavila, na ovom festivalu premijerno će biti izvedena kompozicija „Sunčani valcer“  koju je specijalno za ovu priliku napisao kompozitor Jonel Petroj, inspirisan pjesmom Jovana Dučića –  „Sunce“.

 

Festival će zvanično biti otvoren sutra, 2. avgusta, koncertom dobrodošlice na sceni Trg pod platanima u 20.30 časova.

 

Duška Đajić