Preventivno i edukativno: Učenicima prikazan film o životu nakon saobraćajne nezgode

ТРЕБИЊЕ I Полицијска управа Требиње, заједно са Ауто мото савезом Републике Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске данас је у кино сали Културног центра приказала два филма о узроцима и посљедицама саобраћајних незгода ученицима четвртих разреда средњих школа.

Први филм који је приказан је „Живот послије живота“, ауторке Сање Јокић.

„Овај филм има за циљ едукативну и превентивну сврху. Едукативну да особе са инвалидитетом представи у позитивном смислу, да заслужују бољи и равноправнији статус у друштву, а превентивну да упозори будуће младе возаче на потенцијално ризично понашање у саобраћају“, каже Јокићева.

Она додаје је акценат на младима јер су најчеће они ти који сједају за волан под утицајем алкохола и опијата.

„Ја нисам актер филма, али сам преко животних прича мојих пријатеља Слободанке Шкобић и Иве Матишевића испричала и своју животну причу. Сви смо ми потенцијални Слободанка и Иво, зато треба да што више упозоравамо и причамо о томе, да се не кријемо него да дјелујемо просветитељски, јер ово не смије бити табу тема“, закључила је Сања.

Ауто мото савез РС и Агенцијом за безбједност саобраћаја РС у току ове школске године као и наредних спроводиће превентивну активност „Млади као ризична група у саобраћају“, истакла је  Јелица Лубура, дипломирани инжињер саобраћаја која се бави безбједношћу саобраћаја у Ауто мото савезу РС.

„Након филма ‘Живот послије живота’, приказали смо едукативни филм ‘Једна секунда’. Ученици су имали могућност да разговарају са нама о узроцима и грешкама које доводе до саобраћајних незгода које изазивају млади возачи. Циљ нам је првенствено дјеловати на промјену ставова младих возача. Нажалост њихово недовољно возачко искуство и младост доводе их до тога да праве саобраћајне грешке и крше прописе и да не размишљају о посљедицама“, навела је Лубура.

Она је апеловала на матуранте да након матурских вечери које ускоро слиједе да не сједају за волан пијани.

„Након приказивања филмова, сви учесници су имали прилику да пробају наочари које симулирају утицај алкохола на организам човјека“, додала је Лубура.

Према ријечима Синише Јовановића, инспектора у Сектору за безбједност саобраћаја Требиње најважније је да млади возачи као и будући возачи, схвате да правила у саобраћају су ствар културе и њихове заштите, а не ствар казни које ће они морају да плате.

„Ови филмови су један од најбољих начина да се младима скрене пажња на то колико је битно избјећи ризик у саобраћају и које посљедице може да изазове непоштовање правила у саобраћају“, закључио је он.

Радио Требиње

С.П.