Preventivno i edukativno: Učenicima prikazan film o životu nakon saobraćajne nezgode

TREBINJE I Policijska uprava Trebinje, zajedno sa Auto moto savezom Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske danas je u kino sali Kulturnog centra prikazala dva filma o uzrocima i posljedicama saobraćajnih nezgoda učenicima četvrtih razreda srednjih škola.

Prvi film koji je prikazan je „Život poslije života“, autorke Sanje Jokić.

„Ovaj film ima za cilj edukativnu i preventivnu svrhu. Edukativnu da osobe sa invaliditetom predstavi u pozitivnom smislu, da zaslužuju bolji i ravnopravniji status u društvu, a preventivnu da upozori buduće mlade vozače na potencijalno rizično ponašanje u saobraćaju“, kaže Jokićeva.

Ona dodaje je akcenat na mladima jer su najčeće oni ti koji sjedaju za volan pod uticajem alkohola i opijata.

„Ja nisam akter filma, ali sam preko životnih priča mojih prijatelja Slobodanke Škobić i Ive Matiševića ispričala i svoju životnu priču. Svi smo mi potencijalni Slobodanka i Ivo, zato treba da što više upozoravamo i pričamo o tome, da se ne krijemo nego da djelujemo prosvetiteljski, jer ovo ne smije biti tabu tema“, zaključila je Sanja.

Auto moto savez RS i Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS u toku ove školske godine kao i narednih sprovodiće preventivnu aktivnost „Mladi kao rizična grupa u saobraćaju“, istakla je  Jelica Lubura, diplomirani inžinjer saobraćaja koja se bavi bezbjednošću saobraćaja u Auto moto savezu RS.

„Nakon filma ‘Život poslije života’, prikazali smo edukativni film ‘Jedna sekunda’. Učenici su imali mogućnost da razgovaraju sa nama o uzrocima i greškama koje dovode do saobraćajnih nezgoda koje izazivaju mladi vozači. Cilj nam je prvenstveno djelovati na promjenu stavova mladih vozača. Nažalost njihovo nedovoljno vozačko iskustvo i mladost dovode ih do toga da prave saobraćajne greške i krše propise i da ne razmišljaju o posljedicama“, navela je Lubura.

Ona je apelovala na maturante da nakon maturskih večeri koje uskoro slijede da ne sjedaju za volan pijani.

„Nakon prikazivanja filmova, svi učesnici su imali priliku da probaju naočari koje simuliraju uticaj alkohola na organizam čovjeka“, dodala je Lubura.

Prema riječima Siniše Jovanovića, inspektora u Sektoru za bezbjednost saobraćaja Trebinje najvažnije je da mladi vozači kao i budući vozači, shvate da pravila u saobraćaju su stvar kulture i njihove zaštite, a ne stvar kazni koje će oni moraju da plate.

„Ovi filmovi su jedan od najboljih načina da se mladima skrene pažnja na to koliko je bitno izbjeći rizik u saobraćaju i koje posljedice može da izazove nepoštovanje pravila u saobraćaju“, zaključio je on.

Radio Trebinje

S.P.