Преминуо Љубиша Самарџић

 

Доајен српског и југословенског глумишта, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић преминуо је након тешке болести у 81. години живота, јављају београдски медији.

У децембру 2016. године, Самарџић је примљен у Клинички центар Србије, где је имао операцију на мозгу, након чега је пуштен на кућно лечење.

Љубиша Самарџић је рођен у Скопљу 1936. у породици рудара. Студирао је право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Његов таленат је откривен веома рано и добио је стипендију за студије код режисера Бојана Ступице. Самарџић је завршио Академију у Београду.

Глумио је у неколико десетина филмова – Валтер брани СарајевоБомбашиПартизанска ескадрилаСутјескаЉубавни живот Будимира ТрајковићаМој тата на одређено времеТри карте за Холивуд.

Остао је незабораван по улогама у ТВ серијама Врућ ветар, у којој је играо чувеног Боривоја Шурдиловића Шурду, Полицајцу са петловог брда, 

Режирао је филмове Јесен стиже, Дуњо мојаНебеска удицаМирис кише на Балкану

За филм Јутро, где тумачи лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је Златним лавом на фестивалу у Венецији 1967.  

Своје награде, дипломе и признања поклонио је Југословенској кинотеци фебруара 2014. године. Легат је представљен јавности 27. фебруара 2016. године. 

Надимак му је био Смоки.