PREMIJERNO IZVOĐENJE MONODRAME „JEFIMIJA“ U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Monodrama „Jefimija“ premijerno je odigrana u pozorištu Kulturnog centra Trebinje.

Životnu priču Jefimije, srpske despotice, majke, prve srpske pjesnikinje, na sceni je oživjela beogradska glumica Tijana Jovanović. Ona je istakla da je bilo teško dočarati ženu tog vremena, sa toliko slojeva, jakih emocija i životne iskre koju je nosila od samog početka do samog kraja svog života i koju nije puštala da se ugasi.

„Jefimija je zahtjevan lik i bilo je komplikovano raditi na predstavi jer je glumački i tehnički veoma teška. Bilo je 27 transformacija u 55 minuta. Ne znam da li ljudi uopšte prožive u svom životu koliko je ona proživela. Sve su to teške životne situacije koje sam pokušala, na neki način, da iznesem dostojanstveno, kako priliči jednoj velikoj ženi tog vremena“, kazala je Tijana Jovanović nakon premijere.

„Jefimija“ nastala je prema tekstu Zvonimira Kostića. Tekst je za scenu adaptirao dramaturg Aleksandar Vasiljević, koji kaže da radio-drama, kao poseban oblik drame, zahtijeva i posebnu strukturu tokom pisanja jer se zasniva više na zvučnim efektima i dočaravanju atmosfere.

„S obzirom na te okolnosti, sama adaptacija je bila proces u kojem se tekst polako pretvarao u klasičnu formu, u ovom slučaju – monodramu. Od originalnog teksta se nije puno odstupalo, što se tiče same tematike, ali jeste u karakteru glavnog lika. Jefimijin razvojni luk lika tražio je izmjene u radnji i nadogradnji unutrašnjeg sukoba, unutar nje same. Ovo je bio tekst koji je mene osvijestio, što se tiče nacionalne istorije, jedna lekcija kojom bi trebalo da zahvalimo jakim ženama poput Jefimije“, naveo je dramaturg Vasiljević.

Reditelj predstave Željko Milošević htio je da prikaže Jefimiju kao cjelovitu ličnost.

 „Nas je interesovala Jefimija kao žena, ne samo kao djevojka, vladarka ili monahinja, nego upravo žena tog, ali, isto tako, i današnjeg vremena. Njen život je bio izuzetno kompleksan. Imala je sve što se poželjeti može, ostvarila sve svoje snove, da bi na onda sve krenulo u sunovrat i svi snovi su nestajali i propadali. Treba samo promisliti i reći kako je bilo biti žena u tom vremenu i šta su sve žene morale da izdrže da bi uopšte opstale“, naglasio je Milošević.

On je dodao da predstava povlači paralelu između žena u tom vremenu i žena danas, te da nam Jefimija na kraju predstave daje u amanet šta bi trebalo da činimo.

Monodrama „Jefimija“ urađena je u produkciji trebinjskog Gradskog pozorišta, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, a uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković