Premijera trebinjskog pozorišta: Kraljević Marko i „muse kesedžije“ naših dana

ТРЕБИЊЕ │ На сцени Културног центра Требиње вечерас је премијерно изведена представа „Краљевић Марко и Кесеџија Муса“, требињског Градског позоришта и Позоришта „Мале ствари“.

Представа редитеља Жељка Милошевића, рађена по тексту Мирољуба Недовића, кроз пародијску визуру оживљава митске јунаке наше епске традиције – преко којих провоцира и исмијава бројне друштвене аномалије наших дана.

„Како је историја учитељица живота, чини се да смо лоши ђаци – и овим нисам рекао ништа ново. Зато се у овој представи нисмо бавили ни дубоким промишљањима проблема нити смо доносили било какве закључке – само смо откривали, констатовали и провоцирали одређена питања“, каже Милошевић.

Недовићева, у основи драмска прича о екологији, у редитељском читању Жељка Милошевића постаје пародија и других наших навика, увријежених схватања и девијација, а избор да се на озбиљне проблеме одговори шалом и необавезним поигравањем – без претензија за анализом и коначним рјешењима – био је позив да и ансамбл крене у авантуру креативне надоградње и импровизације.

„А то је оно што ме посебно радује и што је најљепше што се може десити у позоришту – да су дјеца кроз процес рада на представи веома много тога сама измаштала. Толико да смо један број сцена, ‘фора’ смишљених да би насмијале публику, морали и избацивати“, каже редитељ.

Представа је на премијери „пребацила рампу“ и насмијала требињску публику, која је аплаузима испратила петнаесточлани ансамбл требињског глумачког подмлатка.

У представи играју Митар Милићевић, Игор Рончевић, Катарина Ћоровић, Сара Попадић, Милица Милошевић, Филип Анђелић, Сара Колак, Анастасја Андрић, Марко Шекарић, Стефана Петковић, Милана Нинковић, Кристина Пејдо, Милица Салата, Ива Дутина и Ана Зубац.

Подсјећамо, представа „Краљевић Марко и Кесеџија Муса“ освојила је шест награда на овогодишњем 15. Фестивалу омладинског и средњошколског драмског стваралаштва БиХ које недавно одржано у Коњицу.

Награда за режију припала је Жељку Милошевићу, Игор Рончевић за улогу Шарца и Митар Милићевић за улогу Краљевића Марка награђени су за глумачка остварења, као и партнерску игру, док су ансамблу припале награде за колективну игру, те сценски покрет.

Радио Требиње

Р.С.