Premijera trebinjskog pozorišta: Kraljević Marko i „muse kesedžije“ naših dana

TREBINJE │ Na sceni Kulturnog centra Trebinje večeras je premijerno izvedena predstava „Kraljević Marko i Kesedžija Musa“, trebinjskog Gradskog pozorišta i Pozorišta „Male stvari“.

Predstava reditelja Željka Miloševića, rađena po tekstu Miroljuba Nedovića, kroz parodijsku vizuru oživljava mitske junake naše epske tradicije – preko kojih provocira i ismijava brojne društvene anomalije naših dana.

„Kako je istorija učiteljica života, čini se da smo loši đaci – i ovim nisam rekao ništa novo. Zato se u ovoj predstavi nismo bavili ni dubokim promišljanjima problema niti smo donosili bilo kakve zaključke – samo smo otkrivali, konstatovali i provocirali određena pitanja“, kaže Milošević.

Nedovićeva, u osnovi dramska priča o ekologiji, u rediteljskom čitanju Željka Miloševića postaje parodija i drugih naših navika, uvriježenih shvatanja i devijacija, a izbor da se na ozbiljne probleme odgovori šalom i neobaveznim poigravanjem – bez pretenzija za analizom i konačnim rješenjima – bio je poziv da i ansambl krene u avanturu kreativne nadogradnje i improvizacije.

„A to je ono što me posebno raduje i što je najljepše što se može desiti u pozorištu – da su djeca kroz proces rada na predstavi veoma mnogo toga sama izmaštala. Toliko da smo jedan broj scena, ‘fora’ smišljenih da bi nasmijale publiku, morali i izbacivati“, kaže reditelj.

Predstava je na premijeri „prebacila rampu“ i nasmijala trebinjsku publiku, koja je aplauzima ispratila petnaestočlani ansambl trebinjskog glumačkog podmlatka.

U predstavi igraju Mitar Milićević, Igor Rončević, Katarina Ćorović, Sara Popadić, Milica Milošević, Filip Anđelić, Sara Kolak, Anastasja Andrić, Marko Šekarić, Stefana Petković, Milana Ninković, Kristina Pejdo, Milica Salata, Iva Dutina i Ana Zubac.

Podsjećamo, predstava „Kraljević Marko i Kesedžija Musa“ osvojila je šest nagrada na ovogodišnjem 15. Festivalu omladinskog i srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH koje nedavno održano u Konjicu.

Nagrada za režiju pripala je Željku Miloševiću, Igor Rončević za ulogu Šarca i Mitar Milićević za ulogu Kraljevića Marka nagrađeni su za glumačka ostvarenja, kao i partnersku igru, dok su ansamblu pripale nagrade za kolektivnu igru, te scenski pokret.

Radio Trebinje

R.S.