На сцени Културног центра Требиње вечерас је премијерно изведена представа „Министарка“, у продукцији Градског позоришта Требиње.

У првој овогодишњој премијери, адаптацију и режију популарног Нушићевог комада потписује Жељко Милошевић, уз асистенцију Владана Поповића, а представу изводе глумци омладинског ансамбла Градског позоришта: Милица Милошевић, Игор Рончевић, Катарина Ћоровић, Филип Анђелић, Сара Колак, Сара Попадић, Митар Милићевић, Стефана Петковић, Давид Попадић, Маја Тараило, Анастасја Андрић и Марко Шекарић.

У Милошевићевом читању класика српске комедиографије, свијет НушићевеМинистарке смјештен је иза затворских решетака, гдје се, у форми позоришта у позоришту, протагонисти играју представе пред замишљеном публиком политичара из власти, док изнад њих, као педагошка опомена или иронични коментар, стоји парола да „марљиво учење и поштен рад дају свијетлу будућност“.

„Нушић је, бојим се, стално нама важан и свепистутан. Познаје и нас у 21. вијеку боље него што ми познајемо себе. Зато је Нушић и данас велика инспирација за сваког ко се бави позориштем“, истиче редитељ представе Жељко Милошевић.

ministarka

Он додаје да му је као редитељу био изазов како прилагодити текст да га играју средњошколци, основци и студенти –  да савладају „све оне крупне или успутне Нушићеве карактере, а притом да се у представи не изгуби оно што је Нушић желио рећи“.

„Чини ми се да Нушића нисмо изгубили, а исто тако – да су и наши глумци на један доста лијеп начин, упркос скромном животном и позоришном искуству, представу донијели на сцену“, каже редитељ, задовољан премијерном изведбом, али и реакцијама требињске публике.

ministarka publika

Милошевић каже да је представа већ добила позив за учешће на омладинским фестивалима у Травнику и Коњицу, а да још позива тек очекује.

„Без обзира што се ради о омладини и у принципу о омладинској представи – чврсто стојећи на земљи тврдим да свему ономе што смо видјели посљедњих година на Фестивалу фестивала у Требињу – ова представа може бити апсолутно конкурентна. Тако да очекујем да она заигара и на фестивалу у Требињу“, истиче редитељ.

Извор: Радио Требиње