Na sceni Kulturnog centra Trebinje večeras je premijerno izvedena predstava „Ministarka“, u produkciji Gradskog pozorišta Trebinje.

U prvoj ovogodišnjoj premijeri, adaptaciju i režiju popularnog Nušićevog komada potpisuje Željko Milošević, uz asistenciju Vladana Popovića, a predstavu izvode glumci omladinskog ansambla Gradskog pozorišta: Milica Milošević, Igor Rončević, Katarina Ćorović, Filip Anđelić, Sara Kolak, Sara Popadić, Mitar Milićević, Stefana Petković, David Popadić, Maja Tarailo, Anastasja Andrić i Marko Šekarić.

U Miloševićevom čitanju klasika srpske komediografije, svijet NušićeveMinistarke smješten je iza zatvorskih rešetaka, gdje se, u formi pozorišta u pozorištu, protagonisti igraju predstave pred zamišljenom publikom političara iz vlasti, dok iznad njih, kao pedagoška opomena ili ironični komentar, stoji parola da „marljivo učenje i pošten rad daju svijetlu budućnost“.

„Nušić je, bojim se, stalno nama važan i svepistutan. Poznaje i nas u 21. vijeku bolje nego što mi poznajemo sebe. Zato je Nušić i danas velika inspiracija za svakog ko se bavi pozorištem“, ističe reditelj predstave Željko Milošević.

ministarka

On dodaje da mu je kao reditelju bio izazov kako prilagoditi tekst da ga igraju srednjoškolci, osnovci i studenti –  da savladaju „sve one krupne ili usputne Nušićeve karaktere, a pritom da se u predstavi ne izgubi ono što je Nušić želio reći“.

„Čini mi se da Nušića nismo izgubili, a isto tako – da su i naši glumci na jedan dosta lijep način, uprkos skromnom životnom i pozorišnom iskustvu, predstavu donijeli na scenu“, kaže reditelj, zadovoljan premijernom izvedbom, ali i reakcijama trebinjske publike.

ministarka publika

Milošević kaže da je predstava već dobila poziv za učešće na omladinskim festivalima u Travniku i Konjicu, a da još poziva tek očekuje.

„Bez obzira što se radi o omladini i u principu o omladinskoj predstavi – čvrsto stojeći na zemlji tvrdim da svemu onome što smo vidjeli posljednjih godina na Festivalu festivala u Trebinju – ova predstava može biti apsolutno konkurentna. Tako da očekujem da ona zaigara i na festivalu u Trebinju“, ističe reditelj.

Izvor: Radio Trebinje

https://www.youtube.com/watch?v=NJh9bkgM0-Y