PREMIJERA PREDSTAVE „SIROMAŠNI ROMEO“

U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je premijerno izvedena predstava „Siromašni Romeo“, rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta, koje djeluje pri Kulturnom centru Trebinje, i Kulturne scene „Male stvari“.

Tekst za predstavu „Siromašni Romeo“ napisao je Tode Nikoletić , a adaptaciju i režiju uradio je Željko Milošević.

Čuveno Šekspirovo djelo uzeto je kao podloga priče, ali za razliku od zabranjene ljubavi u Veroni koja završava tragično, u ovoj komičnoj predstavi ljubav pobjeđuje.

„U pitanju je jedna priča o ljubavi i čitava lepeza likova prikazuje to kako je i na koji način doživljava. Svako od tih, karakterno grotesknih likova ima svoje viđenje kako da Romeo priđe Džuliji i da je osvoji. Mi, u stvari, tek na kraju predstave saznajemo da su u pitanju dvije sukobljene grofovske porodice, Kapuleti i Monteski. Nadam se da će publika uživati, a vjerujem da će se neki i prepoznati“, rekao je reditelj predstave Željko Milošević.

Pozorišni komad „Siromašni Romeo“ svoju pretpremijeru imao je na nedavno održanom 19. Festivalu omladinskog pozorišnog stvaralaštva BiH u Konjicu, gdje je dobio najviše priznanje – gran pri za najbolju predstavu u cjelini.

David Popadić i Milana Ninković osvojili su nagrade za najboljeg glumca i glumicu, Milica Salata nagradu za najbolji kostim, a ansambl predstave dobio je priznanje za najbolji scenski pokret.

Milica Salata u predstavi tumači ulogu Džulije. Ističe da je veliki uspjeh, koji je ovaj pozorišni komad ostvario u Konjicu, zasluga cijelog kolektiva.

„Tekst smo zavoljeli na prvo čitanje i bilo nam je veoma zanimljivo da radimo. Imali smo dosta prostora da svi damo svoj doprinos i jedni drugima pomognemo da što bolje iznesemo svoje likove. Nismo se nadali ovolikom broju nagrada jer smo mislili da nismo dovoljno uigrani. Na kraju je sve super ispalo i uživali smo dok smo igrali“, izjavila je Milica Salata, koja se trenutno priprema za prijemni ispit na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Za tumačenje lika sluge Vićenca, odnosno Romea, David Popadić osvojio je laskavo priznanje za najboljeg glumca festivala. Iz Konjica nosi najljepše utiske.

„Za nagradu je zaslužen čitav kolektiv jer bez dobrih partnera, nema ni dobrih pojedinaca. Gdje god da idem sa nekom predstavom, očekujem da smo najbolji. Uvijek tako i radimo predstave – da budemo najbolji sebi, pa onda i drugima, da se svidimo publici. Iz godine u godinu sa festivala se vraćamo sa nagradama i za pojedince i za kolektiv“, istakao je ovaj mladi talentovani glumac.

Milana Ninković bavi se glumom pet godina. Iako ne namjerava da upiše glumu ove godine, nada se da će i u budućnosti imati priliku da se bavi njom.

Osvojila sam nagradu za najbolju glumicu i to priznanje mi mnogo znači, pogotovo što mi je ovo posljednja godina na glumi, bar za sada. To je kruna mog rada i uspjeha“, navela je Milana Ninković.

U predstavi igraju još i: Sara Tomić, Ana Miladinović, Tadija Karanac, Boris Glušac, Anastasija Vanović, Vojislav Elez, Ivana Ćeranić i Anđela Brnjoš.

Mladi trebinjski glumci pokazali su i večeras svoj raskošni talenat i izazvali smijeh i ovacije publike Kulturnog centra.

U petak, 4. juna, održaće se repriza predstave u 20 časova. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra u četvrtak i petak (3. i 4. juna), od 18 do 20 časova.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković