PREMIJERA PREDSTAVE „ANALFABETA“ U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Foto: Jovan Vidaković

Večeras je na pozorišnoj sceni Kulturnog centra  premijerno odigrana predstava  „Analfabeta“, vanvremenski komad Branislava Nušića,  u izvođenju mladog ansambla Gradskog pozorišta iz Trebinja, a u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.

Drama  „Analfabeta“  je zbog svoje kratkoće i humorističnosti nazivana  „šalom u jednom činu“. Šala ukazuje na humorističnost djela, ali i na tragikomičnost situacije.

Režiser predstave Željko Milošević  kaže da je za njega bio izazov da od jednočinke napravi cjelovečernju predstavu, a adaptacija je rađena u smislu koncepta cijele predstave, odnosno, u smislu samog pristupa Nušićevom  „Analfabeti“.

„Želio sam povezati vrijeme i prije Nušića, njegovo vrijeme, vrijeme danas kao i neki budući svijet koji nam ostaje u pretpostavci šta i kako bi moglo biti. Time dajem na važnosti Nušiću, kao svevremenskom piscu, i držim se srži onoga o čemu je pisao. Ali opet, u pristupu igri, mi smo išli na to da ona bude na granici sa varijeteom, da to sve bude malo cirkuski“, navodi Milošević.

Milošević smatra da je danas sve postalo karikaturalno jer često stvari koje su van logike, prema njegovim riječima, postaju standardi. Iz tog razloga ova drama, u njegovoj adaptaciji, naginje varijeteu.


Foto: Jovan Vidaković

„Nisam želio da idem u pravcu postmodernog ili kako bi to danas nazvali  „prstom u oko“, da se eksplicitno udara po nekom, zbog nečeg. Mislim da smo svi mi danas, na neki način, zaslužni za raznorazne analfabete i za to što oni mogu da budu to što jesu. Kad već živimo neku karikaturu, da vidimo kako sada, u takvom jednom vremenu, farsom nešto reći“, dodaje  režiser predstave Željko Milošević.

Oživjevši junake, čije je nedostatke i mane Nušić opisao prije više od jednog vijeka, trebinjski ansambl je, kroz opuštenu, pomalo neozbiljnu i površnu galeriju likova dočarao sve ono što nije valjalo u tadašnjem društvu, ali i sve ono što je ostalo i nastavlja da traje i u ovim vremenima.

Uloge u ovom komadu našeg najvećeg komediografa povjerene su mladim trebinjskim glumcima: Mitru Milićeviću, Milici Salati, Stefani Petković, Jovani Anđelić, Ani Miladinović, Milani Ninković i Maji Šošo.

Mitar Milićević  kaže da je proces pripreme predstave bio zahtjevan i naporan, ali da njeno izvođenje sada predstavlja pravo uživanje za cijeli glumački ansambl.

„Radili smo na predstavi nešto više od tri mjeseca. Mi se već svi dobro znamo, ovo je stari ansambl prošlogodišnje predstave  „Sumnja“, tako da mi je bilo izuzetno zadovoljstvo ponovo raditi sa svima njima. Ovaj put, ja u predstavi tumačim ulogu sreskog načelnika. To je lik koji je spreman na sve kako bi došao do višeg položaja, gazi preko drugih, dodvorava se onima kojima mora, a drugi se dodvoravaju njemu. Sve u svemu, tema koja je veoma aktuelna i danas“, kaže ovaj talentovani mladi glumac.


Foto: Jovan Vidaković

Odabir Nušićevog komada bio je glumački izazov s kojim su se naši mladi glumci uspješno izborili. Potvrdila je to i publika koja je smijehom i aplauzom pratila predstavu od početka do kraja.

Premijera predstave  „Analfabeta“  bila je humanitarnog karaktera jer je kompletan prihod prikupljen prodajom ulaznica namijenjen liječenju naše dvanaestogodišnje sugrađanke Marine Vujinović.

Duška Đajić