ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „АНАЛФАБЕТА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Фото: Јован Видаковић

Вечерас је на позоришној сцени Културног центра  премијерно одиграна представа  „Аналфабета“, ванвременски комад Бранислава Нушића,  у извођењу младог ансамбла Градског позоришта из Требиња, а у адаптацији и режији Жељка Милошевића.

Драма  „Аналфабета“  је због своје краткоће и хумористичности називана  „шалом у једном чину“. Шала указује на хумористичност дјела, али и на трагикомичност ситуације.

Режисер представе Жељко Милошевић  каже да је за њега био изазов да од једночинке направи цјеловечерњу представу, а адаптација је рађена у смислу концепта цијеле представе, односно, у смислу самог приступа Нушићевом  „Аналфабети“.

„Желио сам повезати вријеме и прије Нушића, његово вријеме, вријеме данас као и неки будући свијет који нам остаје у претпоставци шта и како би могло бити. Тиме дајем на важности Нушићу, као свевременском писцу, и држим се сржи онога о чему је писао. Али опет, у приступу игри, ми смо ишли на то да она буде на граници са варијетеом, да то све буде мало циркуски“, наводи Милошевић.

Милошевић сматра да је данас све постало карикатурално јер често ствари које су ван логике, према његовим ријечима, постају стандарди. Из тог разлога ова драма, у његовој адаптацији, нагиње варијетеу.


Фото: Јован Видаковић

„Нисам желио да идем у правцу постмодерног или како би то данас назвали  „прстом у око“, да се експлицитно удара по неком, због нечег. Мислим да смо сви ми данас, на неки начин, заслужни за разноразне аналфабете и за то што они могу да буду то што јесу. Кад већ живимо неку карикатуру, да видимо како сада, у таквом једном времену, фарсом нешто рећи“, додаје  режисер представе Жељко Милошевић.

Оживјевши јунаке, чије је недостатке и мане Нушић описао прије више од једног вијека, требињски ансамбл је, кроз опуштену, помало неозбиљну и површну галерију ликова дочарао све оно што није ваљало у тадашњем друштву, али и све оно што је остало и наставља да траје и у овим временима.

Улоге у овом комаду нашег највећег комедиографа повјерене су младим требињским глумцима: Митру Милићевићу, Милици Салати, Стефани Петковић, Јовани Анђелић, Ани Миладиновић, Милани Нинковић и Маји Шошо.

Митар Милићевић  каже да је процес припреме представе био захтјеван и напоран, али да њено извођење сада представља право уживање за цијели глумачки ансамбл.

„Радили смо на представи нешто више од три мјесеца. Ми се већ сви добро знамо, ово је стари ансамбл прошлогодишње представе  „Сумња“, тако да ми је било изузетно задовољство поново радити са свима њима. Овај пут, ја у представи тумачим улогу среског начелника. То је лик који је спреман на све како би дошао до вишег положаја, гази преко других, додворава се онима којима мора, а други се додворавају њему. Све у свему, тема која је веома актуелна и данас“, каже овај талентовани млади глумац.


Фото: Јован Видаковић

Одабир Нушићевог комада био је глумачки изазов с којим су се наши млади глумци успјешно изборили. Потврдила је то и публика која је смијехом и аплаузом пратила представу од почетка до краја.

Премијера представе  „Аналфабета“  била је хуманитарног карактера јер је комплетан приход прикупљен продајом улазница намијењен лијечењу наше дванаестогодишње суграђанке Марине Вујиновић.

Душка Ђајић