ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „ПРУГА ЖИВОТА И СМРТИ – КО ЈЕ БИО ДУШАН САВОВИЋ“

У биоскопској сали Културног центра Требиње премијерно је приказан документарни филм  „Пруга живота и смрти – Ко је био Душан Савовић“  аутора Небојше Колака.

Пети по реду Колаков документарни филм потресно је свједочење о страдању мјештана села Седлара и Рапти у октобру 1943. године, њиховом путу до логора у Сиску, те путу до Јасеновца. Храброст и људскост Душана Савовића спасила их је погрома, а Небојша Колак је одлучио да направи документарни филм како би отргао од заборава херојско дјело овог великог Херцеговца.

„Ово је једна изузетно занимљива, тужна прича о српском усуду, српским идеологијама, које увијек  ‘ударе по глави’  обичног човјека. Сусрет Илије Ковачине и Душана Савовића у Славонском Броду, на жељезничкој станици, промијенио је комплетну судбину тих људи. Јасеновац би сигурно био њихова коначна станица да Савовић није успио да пошаље тамо празне вагоне, а те људе да врати у њихова родна села – Седларе и Рапте“, навео је  аутор филма Небојша Колак.

Колак је на овом документарцу радио нешто више од годину дана, а о овом догађају из 1943. године причали су аутентични саговорници који су уједно и свједоци страдања. Они се доста добро сјећају акције Нијемаца и четника у Седларима и Раптима, као и акције партизана који су минирали пругу у мјесту Петров До и убили десетак Нијемаца у пратњи воза, што је само појачало одмазду над цивилним становништвом ових села и било узрок свог тог страдања.

Аутор наводи да о овом подвигу Душана Савовића јавност готово ништа није знала.

„Када сам радио и истраживао ову тему, могу слободно рећи, више од деведесет посто људи у Требињу ништа није знало о томе. О томе се није причало, у појединим књигама, на неки начин, писало је о овом догађају, али ово је прича свједока, људи који су били ту, на лицу мјеста у Седларима, Требињу, Дубровнику, Сиску, Славонском Броду и дошли кући. То је оно што су они својим очима видјели и испричали, а та прича је сад први пут и екранизована“, рекао је  Колак.

 „Пруга живота и смрти – Ко је био Душан Савовић“  фасцинантна је прича која свједочи и његује сјећање на херојско дјело овог великог Требињца, који је у најтежим животним тренуцима помагао људима да преживе сигурну смрт у Јасеновцу.

Душка Ђајић