„Zvono“, jedna od najprestižnijih nagrada u oblasti savremene umjetnosti u BiH, predstavljena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje, u saradnji naše ustanove sa Udruženjem „Sklop“.
U okviru konkursa za nagradu Zvono 2018, organizovan je informativni događaj o pozadini nagrade i načinu prijave.
Ovu jedinstvenu nagradu Udruženje za istraživanje, dokumentaciju i prezentaciju „Sklop“ realizuje sa dvije partnerske institucije iz Njujorka – Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding.
Direktorka Udruženja „Sklop“, Sandra Bradvić, ovom prilikom je posjetioce informisala o nagradi i objasnila im sve u vezi sa načinom prijave i procesu selekcije. Akcenat je stavljen na proces izrade portfolija, što je potkrijepljeno konkretnim primjerima. „Internacionalni žiri će u prvom koraku odabrati četvoro finalista koji dobijaju grupnu izložbu i na njenom otvaranju se bira pobjednik. Ono što je je značajno jeste da nije samo pobjednik u fokusu, već se šansa pruža i ostalim umjetnicima jer će žiri pregledati sve aplikacije“, istakla je direktorka Bradvić.
Cilj nagrade je pružanje podrške mladim stvaraocima i stvaranje pozitivnog konteksta za njihovu kreativnost i inovativnost. „Zvono“ je dio mreže Young Visual Artist Award gdje učestvuje 12 zemalja i predstavlja odličnu mogućnost za djelovanje i građenje umjetničke i izložbene prakse koju će prepoznati i domaći i internacionalni partneri.


Prijava na konkurs je otvorena za likovne umjetnike do 40 godina starosti koji se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, instalacijom, fotografijom, video, performansom, novim medijima ili imaju interdisciplinarni pristup.
Rok za prijavu je 30. 4. 2018.
Pobjednik dobija dvomjesečni studijski boravak i rad u Njujorku tokom februara i marta 2019. i samostalnu izložbu po povratku iz Amerike.

Duška Đajić