„Звоно“, једна од најпрестижнијих награда у области савремене умјетности у БиХ, представљена је вечерас у галерији Културног центра Требиње, у сарадњи наше установе са Удружењем „Склоп“.
У оквиру конкурса за награду Звоно 2018, организован је информативни догађај о позадини награде и начину пријаве.
Ову јединствену награду Удружење за истраживање, документацију и презентацију „Склоп“ реализује са двије партнерске институције из Њујорка – Residency Unlimited и The Trust for Mutual Understanding.
Директорка Удружења „Склоп“, Сандра Брадвић, овом приликом је посјетиоце информисала о награди и објаснила им све у вези са начином пријаве и процесу селекције. Акценат је стављен на процес израде портфолија, што је поткријепљено конкретним примјерима. „Интернационални жири ће у првом кораку одабрати четворо финалиста који добијају групну изложбу и на њеном отварању се бира побједник. Оно што је је значајно јесте да није само побједник у фокусу, већ се шанса пружа и осталим умјетницима јер ће жири прегледати све апликације“, истакла је директорка Брадвић.
Циљ награде је пружање подршке младим ствараоцима и стварање позитивног контекста за њихову креативност и иновативност. „Звоно“ је дио мреже Young Visual Artist Award гдје учествује 12 земаља и представља одличну могућност за дјеловање и грађење умјетничке и изложбене праксе коју ће препознати и домаћи и интернационални партнери.


Пријава на конкурс је отворена за ликовне умјетнике до 40 година старости који се баве сликарством, скулптуром, графиком, цртежом, инсталацијом, фотографијом, видео, перформансом, новим медијима или имају интердисциплинарни приступ.
Рок за пријаву је 30. 4. 2018.
Побједник добија двомјесечни студијски боравак и рад у Њујорку током фебруара и марта 2019. и самосталну изложбу по повратку из Америке.

Душка Ђајић