ПРЕГЛЕД АКТИВНОСТИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ТРЕБИЊЕ У 2020. ГОДИНИ

Kултурни центар Требиње je u 2020. години подијелио судбину цијелог друштва захваћеног пандемијом корона вируса.


Уз максималан ангажман свих запослених у нашој установи потрудили смо се да дамо допринос очувању духа, који је подједнако важан као и физичко здравље, па смо, уз стриктно поштовање мјера заштите ( ограничен број посјетилаца, позоришта, биоскопа, галерија, обавезно ношење маски, поштовање физичке дистанце…), организовали низ културних манифестација које су у времену страха и панике биле својеврсно освјежење.


Потреба преорјентисања на онлајн платформе била је корисно искуство за нашу установу, дио дигиталних садржаја смо правили у ходу, суочавајући се и са новом ситуацијом рада од куће.


Са сазнањем да измјештање културе у виртуелни свијет никако не може да замјени интеракцију са умјетношћу потрудили смо се да тешко вријеме изолације и закључавања учинимо подношљивим.


Биоскоп Културног центра Требиње у 2020. години посјетило је 4623 гледалаца. Требињска публика била је у прилици да погледа 61 филм у 315 пројекција. Најгледанији филм у години која је за нама био је филм „Слуга“, чији режисер је Клим Шипенко, са Милошем Биковићем у главној улози.


У биоскопу Културног центра Требиње одржане су и ревије руског, француског и њемачког филма на којима је публика имала прилику да се упозна са неким од најзначајнијих филмова из поменутих земаља.


У позоришту Културног центра Требиње одиграно је седам позоришних представа, а у организацији Културне сцене Мале ствари одржан је петнаести Интердифест Дани малих ствари, који је окупио драмске умјетнике из цијелог региона .

У галеријама Културног центра Требиње одржано је дванаест изложби, а селекција аутора који излажу у нашим галеријама базирана је прије свега на квалитету али и на промоцији младих умјетника.

Од организовања захтјевних изложби се одустало због пандемије корона вируса, које ће, надамо се, бити уприличене у години која је пред нама. Љубитељи ликовне умјетности ни ове године нису били ускраћени за квалитетне ликовне садржаје.


Културни центар Требиње је и ове године у потпуности подржао седми по реду Симпозијум „Теологија у јавној сфери“, који организује Епархија Захумско- Херцеговачка и Приморска, на коме су учествовали еминентни теолози, као и бројни експерти из различитих области друштвеног живота.


Након традиције дуге шездесет и двије године, због добро познатих разлога, није одржан за позоришни живот Требиња изузетно важан догађај Фестивал фестивала, као ни многе друге традиционалне манифестације.


Као велики успјех ове године издвајамо организовање двије академије: Светосавске академије и академије поводом Дучићевих вечери поезије, на којима су учествовали еминентни умјетници из Србије и Републике Српске.


Културни центар Требиње и ове године је дао велики допринос новоустановљеној манифестацији „Дани Небојше Глоговца“ која је ове године одржана на љетњој сцени Културног центра, на којој су приказана два Небојшина филма, са Бранком Катић као специјалном гошћом фестивала.


Изузетно смо поносни што смо у овој години уз подршку великог броја наших суграђана организовали и два хуманитарна концерта.


У 2020. години Културни центар Требиње је успио да провомише неколико књига и биографија од којих издвајамо промоцију књиге Марка Алексића „Српске земље пре Немањића“.


Захваљујући нашој сарадњи са књижевним удружењем „Сусрет Требиње“ ова прича о српској историји прије Немањића, која доноси изузетно значајан допринос у изучавању мање познатог раздобља историје српског народа и представља научни одговор на питање епохе српског раног средњег вијека ( од седмог до десетог вијека), ова књига је послије Београда промовисана управо у Требињу у нашој установи.


Ове године Култуни центар Требиње је у сарадњи са Нектар ОК Фест караваном организовао више културних догађаја, а издвојићемо пројекцијху документарног филма „Небеска тема- прича о Влади Дивљану“, аутора Младена Матичевића као и изложбу фотографија „ ОК Фест ретроспектива“, аутора Марка Ристића и Ведрана Шевчука.


Сматрамо да је изузетно важно да умјетници и умјетничке организације остану фокусирани на циљеве и да не одустају. У том смислу битни су сви видови подршке за креативни сектор. Треба нагласити да је у постизању тог циља улога медија веома важна, посебно оних који афирмишу улогу културе и умјетности.Колектив Културног центра Требиње, на челу са директорицом госпођом Бранком Сарић жели вам срећну и прије свега здраву 2021. годину!


Љубитеље филмске умјетности обавјештавамо да биоскоп Културног центра Требиње неће радити до 21. јануара 2021. године кад настављамо пројекције по устаљеном режиму!