PREGLED AKTIVNOSTI KULTURNOG CENTRA TREBINJE U 2020. GODINI

Kulturni centar Trebinje je u 2020. godini podijelio sudbinu cijelog društva zahvaćenog pandemijom korona virusa.


Uz maksimalan angažman svih zaposlenih u našoj ustanovi potrudili smo se da damo doprinos očuvanju duha, koji je podjednako važan kao i fizičko zdravlje, pa smo, uz striktno poštovanje mjera zaštite ( ograničen broj posjetilaca, pozorišta, bioskopa, galerija, obavezno nošenje maski, poštovanje fizičke distance…), organizovali niz kulturnih manifestacija koje su u vremenu straha i panike bile svojevrsno osvježenje.


Potreba preorjentisanja na onlajn platforme bila je korisno iskustvo za našu ustanovu, dio digitalnih sadržaja smo pravili u hodu, suočavajući se i sa novom situacijom rada od kuće.


Sa saznanjem da izmještanje kulture u virtuelni svijet nikako ne može da zamjeni interakciju sa umjetnošću potrudili smo se da teško vrijeme izolacije i zaključavanja učinimo podnošljivim.


Bioskop Kulturnog centra Trebinje u 2020. godini posjetilo je 4623 gledalaca. Trebinjska publika bila je u prilici da pogleda 61 film u 315 projekcija. Najgledaniji film u godini koja je za nama bio je film „Sluga“, čiji režiser je Klim Šipenko, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.


U bioskopu Kulturnog centra Trebinje održane su i revije ruskog, francuskog i njemačkog filma na kojima je publika imala priliku da se upozna sa nekim od najznačajnijih filmova iz pomenutih zemalja.


U pozorištu Kulturnog centra Trebinje odigrano je sedam pozorišnih predstava, a u organizaciji Kulturne scene Male stvari održan je petnaesti Interdifest Dani malih stvari, koji je okupio dramske umjetnike iz cijelog regiona .

U galerijama Kulturnog centra Trebinje održano je dvanaest izložbi, a selekcija autora koji izlažu u našim galerijama bazirana je prije svega na kvalitetu ali i na promociji mladih umjetnika.

Od organizovanja zahtjevnih izložbi se odustalo zbog pandemije korona virusa, koje će, nadamo se, biti upriličene u godini koja je pred nama. Ljubitelji likovne umjetnosti ni ove godine nisu bili uskraćeni za kvalitetne likovne sadržaje.


Kulturni centar Trebinje je i ove godine u potpunosti podržao sedmi po redu Simpozijum „Teologija u javnoj sferi“, koji organizuje Eparhija Zahumsko- Hercegovačka i Primorska, na kome su učestvovali eminentni teolozi, kao i brojni eksperti iz različitih oblasti društvenog života.


Nakon tradicije duge šezdeset i dvije godine, zbog dobro poznatih razloga, nije održan za pozorišni život Trebinja izuzetno važan događaj Festival festivala, kao ni mnoge druge tradicionalne manifestacije.


Kao veliki uspjeh ove godine izdvajamo organizovanje dvije akademije: Svetosavske akademije i akademije povodom Dučićevih večeri poezije, na kojima su učestvovali eminentni umjetnici iz Srbije i Republike Srpske.


Kulturni centar Trebinje i ove godine je dao veliki doprinos novoustanovljenoj manifestaciji „Dani Nebojše Glogovca“ koja je ove godine održana na ljetnjoj sceni Kulturnog centra, na kojoj su prikazana dva Nebojšina filma, sa Brankom Katić kao specijalnom gošćom festivala.


Izuzetno smo ponosni što smo u ovoj godini uz podršku velikog broja naših sugrađana organizovali i dva humanitarna koncerta.


U 2020. godini Kulturni centar Trebinje je uspio da provomiše nekoliko knjiga i biografija od kojih izdvajamo promociju knjige Marka Aleksića „Srpske zemlje pre Nemanjića“.


Zahvaljujući našoj saradnji sa književnim udruženjem „Susret Trebinje“ ova priča o srpskoj istoriji prije Nemanjića, koja donosi izuzetno značajan doprinos u izučavanju manje poznatog razdoblja istorije srpskog naroda i predstavlja naučni odgovor na pitanje epohe srpskog ranog srednjeg vijeka ( od sedmog do desetog vijeka), ova knjiga je poslije Beograda promovisana upravo u Trebinju u našoj ustanovi.


Ove godine Kultuni centar Trebinje je u saradnji sa Nektar OK Fest karavanom organizovao više kulturnih događaja, a izdvojićemo projekcijhu dokumentarnog filma „Nebeska tema- priča o Vladi Divljanu“, autora Mladena Matičevića kao i izložbu fotografija „ OK Fest retrospektiva“, autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka.


Smatramo da je izuzetno važno da umjetnici i umjetničke organizacije ostanu fokusirani na ciljeve i da ne odustaju. U tom smislu bitni su svi vidovi podrške za kreativni sektor. Treba naglasiti da je u postizanju tog cilja uloga medija veoma važna, posebno onih koji afirmišu ulogu kulture i umjetnosti.Kolektiv Kulturnog centra Trebinje, na čelu sa direktoricom gospođom Brankom Sarić želi vam srećnu i prije svega zdravu 2021. godinu!


Ljubitelje filmske umjetnosti obavještavamo da bioskop Kulturnog centra Trebinje neće raditi do 21. januara 2021. godine kad nastavljamo projekcije po ustaljenom režimu!