PREGLED AKTIVNOSTI KULTURNOG CENTRA TREBINJE U 2019. GODINI

U 2019. godini Kulturni centar Trebinje je nastojao da promoviše umjetničke, kulturne i društvene vrijednosti i u tom cilju u godini koja je za nama u našoj ustanovi održano je 686 manifestacija.

Bioskop Kulturnog centra Trebinje u 2019. godini posjetilo je 11929 gledalaca. To je impresivan broj za naš grad. Svjesni činjenice da publiku pred veliki ekran dovode kvalitetni filmovi, potrudili smo se da u saradnji sa eminentnim distributerima uvijek budemo aktuelni i da pratimo svjetske trendove. Naša publika bila je u prilici da pogleda 100 filmova različitih žanrova u 480 projekcija.

Najgledaniji film u 2019. godini je domaći film „Taksi bluz“ koji je pogledalo 1259 gledalaca.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje priređeno je sedamnaest izložbi od kojih kao najznačajniju izdvajamo izložbu grafika „Pogled u centar“, Centra za grafiku i vizelna istraživanja „Akademija“, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izložbu „Pogled u centar“, koja predstavlja savremeno grafičko stvaralaštvo od druge polovine dvadesetog vijeka do danas trebinjska publika vidjela je zahvaljujući izuzetnoj saradnji naše ustanove sa Fakultetom likovnih umetnosti u Beogradu.

Kulturni centar Trebinje, tradicionalno daje značajan doprinos manifestacijama koje organizuje Grad Trebinje. Ove godine priredili smo šest svečanih akademija od kojih izdvajamo Svetosavsku akademiju i akademiju povodom Dučićevih večeri poezije na kojima su nastupili eminentni umjetnici iz Srbije i Republike Srpske.

U našoj ustanovi u protekloj godini promovisano je više knjiga, časopisa i monografija. Održano je pet književnih večeri. Kao važnu izdvajamo književnu veče koju je Kulturni centar organizovao u sklopu manifestacije „Trg pjesnika“ na kome smo predstavili pjesničko stvaralaštvo Milice Kralj, Radomira Uljarevića i Đorđa Sladoja.

U pozorištu Kulturnog centra Trebinje odigrano je preko dvadeset predstava iz cijelog regiona. Praznik amaterske pozorišne scene 62. Festival festivala ostaće upamćen po maestralnoj glumi ansambala Pozorište “Stevan Sremac“ iz Crvenke u predstavi „Slučajna smrt jednog anarhiste“ koja je apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala dramskih amatera.

Predstava gradskog pozorišta Trebinje, koje djeluje pri Kulturnom centru „Jedan sluga a dva gospodara“ predstavljala je naš grad na ovogodišnjoj smotri amaterskih pozorišta.

Pored pozorišnog, u Kulturnom centru Trebinje organizovani su Festival Animranog filma i Festival mediteranskog i evropskog filma.

Ovogodišnji, deveti Filmski kampus obilježio je, bez sumnje jedan od najznačajnijih filmskih reditelja, čovjek koji je igranim i dokumentarnim filmovima dosegao estetske vrhunce – Lordan Zafranović.

Kulturni centar Trebinje je i ove godine u potpunosti podržao drugi po redu „Music & More summer Fest“, spektakl klasične muzike, kulturni događaj broj jedan u gradu na Trebišnjici.

Značajan doprinos naša ustanova dala je šestom simposionu „Teologija u javnoj sferi“ koji organizuje Eparhija Zahumsko – Hercegovačka i primorska na kome učestvuju brojni teolozi i eksperti iz raznih oblasti iz zemlje i inostranstva.

Rad Kulturnog centra Trebinje u ovoj godini obilježila su brojna muzička dešavanja, a izdvajamo koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i koncert slovenačkog okteta „OLDIES DIXIE BAND“, koji njeguje klasični džez.

Kulturni centar Trebinje je dao značajan doprinos novoustanovljenoj manifestaciji „Dani Nebojše Glogovca“ koju su uz podršku Grada Trebinja organizovali porodica i prijatelji te Kulturni centar Beograd i Jugoslavensko dramsko pozorište u čast prerano preminulom glumcu porijeklom iz našeg grada.

U 2019. godini Kulturni centar Trebinje uspješno je završio sve aktivnosti vezane za projekat „Život na granici BiH/CG – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”. Aktivnosti su se odvijale na području Grada Trebinja i opštine Bileća u BiH, te u Nikšiću i Plužinama u Crnoj Gori.

Opšti cilj ovog projekta bio je razviti funkcionalnu saradnju i povezati kulturno – istorijsku i prirodnu baštinu sa turizmom u prekograničnom području.

Specifičan cilj bio je stvaranje i promocija zajedničkih prekograničnih turističkih proizvoda, ohrabrivanje partnerstva u kulturi i turizmu i obnavljanje zanemarene kulturne i istorijske baštine u projektnom području.

U ovoj godini kao bitan dio kulturno – obrazovnih aktivnosti, koje će nadamo se, prerasti u tradiciju, u saradnji sa trebinjskim osnovnim školama, organizovali smo upoznavanje osnovaca sa sadržajima koji se odvijaju u Kulturnom centru Trebinje, kako bi ovaj dom koji promoviše kulturne vrijednosti učinili njihovom drugom kućom.

Sajt Kulturnog centra Trebinje je važna tačka naše identifikacije, a ovoj tvrdnji u prilog ide čenjenica da sajt posvećen kulturnim dešavanjima u 2019. godini ima preko dvjesta hiljada posjeta.

Kolektiv Kulturnog centra Trebinje, na čelu sa direktoricom gospođom Brankom Sarić želi Vam da sve praznike koji su pred nama provedete u miru, sreći i blagostanju!

Naša misija i u godini koja je pred nama ostaje ista – biti središte kulturnih, umjtničkih i edukativnih sadržaja i susreta.