PREGLED AKTIVNOSTI KULTURNOG CENTRA TREBINJE U 2019. GODINI

У 2019. години Културни центар Требиње је настојао да промовише умјетничке, културне и друштвене вриједности и у том циљу у години која је за нама у нашој установи одржано је 686 манифестација.

Биоскоп Културног центра Требиње у 2019. години посјетило је 11929 гледалаца. То је импресиван број за наш град. Свјесни чињенице да публику пред велики екран доводе квалитетни филмови, потрудили смо се да у сарадњи са еминентним дистрибутерима увијек будемо актуелни и да пратимо свјетске трендове. Наша публика била је у прилици да погледа 100 филмова различитих жанрова у 480 пројекција.

Најгледанији филм у 2019. години је домаћи филм „Такси блуз“ који је погледало 1259 гледалаца.

У галерији Културног центра Требиње приређено је седамнаест изложби од којих као најзначајнију издвајамо изложбу графика „Поглед у центар“, Центра за графику и визелна истраживања „Академија“, Факултета ликовних уметности у Београду. Изложбу „Поглед у центар“, која представља савремено графичко стваралаштво од друге половине двадесетог вијека до данас требињска публика видјела је захваљујући изузетној сарадњи наше установе са Факултетом ликовних уметности у Београду.

Културни центар Требиње, традиционално даје значајан допринос манифестацијама које организује Град Требиње. Ове године приредили смо шест свечаних академија од којих издвајамо Светосавску академију и академију поводом Дучићевих вечери поезије на којима су наступили еминентни умјетници из Србије и Републике Српске.

У нашој установи у протеклој години промовисано је више књига, часописа и монографија. Одржано је пет књижевних вечери. Као важну издвајамо књижевну вече коју је Културни центар организовао у склопу манифестације „Трг пјесника“ на коме смо представили пјесничко стваралаштво Милице Краљ, Радомира Уљаревића и Ђорђа Сладоја.

У позоришту Културног центра Требиње одиграно је преко двадесет представа из цијелог региона. Празник аматерске позоришне сцене 62. Фестивал фестивала остаће упамћен по маестралној глуми ансамбала Позориште “Стеван Сремац“ из Црвенке у представи „Случајна смрт једног анархисте“ која је апсолутни побједник овогодишњег Фестивала драмских аматера.

Представа градског позоришта Требиње, које дјелује при Културном центру „Један слуга а два господара“ представљала је наш град на овогодишњој смотри аматерских позоришта.

Поред позоришног, у Културном центру Требиње организовани су Фестивал Анимраног филма и Фестивал медитеранског и европског филма.

Овогодишњи, девети Филмски кампус обиљежио је, без сумње један од најзначајнијих филмских редитеља, човјек који је играним и документарним филмовима досегао естетске врхунце – Лордан Зафрановић.

Културни центар Требиње је и ове године у потпуности подржао други по реду „Music & More summer Fest“, спектакл класичне музике, културни догађај број један у граду на Требишњици.

Значајан допринос наша установа дала је шестом симпосиону „Теологија у јавној сфери“ који организује Епархија Захумско – Херцеговачка и приморска на коме учествују бројни теолози и експерти из разних области из земље и иностранства.

Рад Културног центра Требиње у овој години обиљежила су бројна музичка дешавања, а издвајамо концерт Гудачког квартета Београдске филхармоније и концерт словеначког октета „OLDIES DIXIE BAND“, који његује класични џез.

Културни центар Требиње је дао значајан допринос новоустановљеној манифестацији „Дани Небојше Глоговца“ коју су уз подршку Града Требиња организовали породица и пријатељи те Културни центар Београд и Југославенско драмско позориште у част прерано преминулом глумцу поријеклом из нашег града.

У 2019. години Културни центар Требиње успјешно је завршио све активности везане за пројекат „Живот на граници БиХ/ЦГ – старе стазе безвременог насљеђа и традиције”. Активности су се одвијале на подручју Града Требиња и општине Билећа у БиХ, те у Никшићу и Плужинама у Црној Гори.

Општи циљ овог пројекта био је развити функционалну сарадњу и повезати културно – историјску и природну баштину са туризмом у прекограничном подручју.

Специфичан циљ био је стварање и промоција заједничких прекограничних туристичких производа, охрабривање партнерства у култури и туризму и обнављање занемарене културне и историјске баштине у пројектном подручју.

У овој години као битан дио културно – образовних активности, које ће надамо се, прерасти у традицију, у сарадњи са требињским основним школама, организовали смо упознавање основаца са садржајима који се одвијају у Културном центру Требиње, како би овај дом који промовише културне вриједности учинили њиховом другом кућом.

Сајт Културног центра Требиње је важна тачка наше идентификације, а овој тврдњи у прилог иде чењеница да сајт посвећен културним дешавањима у 2019. години има преко двјеста хиљада посјета.

Kолектив Културног центра Требиње, на челу са директорицом госпођом Бранком Сарић жели Вам да све празнике који су пред нама проведете у миру, срећи и благостању!

Наша мисија и у години која је пред нама остаје иста – бити средиште културних, умјтничких и едукативних садржаја и сусрета.