Predstavljena publici u Trebinju: Nova knjiga poezije Marine Popadić (VIDEO)

popadic

ТРЕБИЊЕ │ У Дому младих Требиње синоћ је промовисана поетска збирка „Ћутња ријеке Волтурно“ младе требињске пјесникиње и пијанисте Марине Попадић.

Књига, која се појавила пред читаоцима прије три мјесеца, у издању београдског Сфаироса, је својеврсни омаж преминулом пјеснику Ратку Делетићу.

„Пета збирка, са којом сам посљедње деценије пјеснички сазријевала, нарочито њен први циклус – је поетски одговор на постхумно објављену књигу  ‘Туга јабланова‘ пјесника и мог драгог пријатеља Ратка Делетића. У мојим стиховима он и даље живи, а циклус, такође насловљен са ‘Туга јабланова‘ је и израз љубави и поштовања према човјеку који је у мени пронашао пјесника“, истиче Марина.

Књижевник Перивоје Поповић рекао је да је Попадићева „свестран умјетник јер је умјетник по бићу“, стваралац који на посебан начин повезује двије блиске умјетности – тако да у њеној музици препознајемо поезију, а у њеној поезији – музику.

„У посљедњој књизи поезије централни простор је љубав, не само као еротски доживљај – већ љубав као дубоко људски и егзистенцијални проблем, љубав у категоријалном смислу – као категорија живота која осмишљава егзистенцију, повезује Небо и Земљу, дух и материју, подстиче стварање и нове човјекове самоспознаје“, рекао је Поповић.

popadic2

На промоцији нове збирке пјесникиње чежње и сјете, како њено поетско стваралаштво оцјењују рецензенти Милан Младеновић – Пра Милан од Лужице и Саћа Мићковић, говорили су књижевници Милан Рајовић, те домаћи ствараоци Радослав Милошевић и Рајко Танасијевић.

Марина Попадић објавила је и збирке пјесама „Није важно“ (2000.), „Негдје између“ (2001.), „Гола сјенка“ (2005.) и „Ко зна када и гдје“ (2006). За свој пјеснички рад награђивана је на различитим пјесничким конкурсима, међу којима је и Интернационални фестивал „Вино и поезија“ у Црној Гори (2004).

Као солиста и камерни музичар, магистарске студије завршила је на Конзерваторијуму „Луиђи Керубини“ у Фиренци, а након осмогодишњег стварања у овом италијанском граду, гдје је издала и први ЦД, од прошле године ради у државној музичкој школи у Сарбрикену, у Њемачкој.

Организатори синоћње промоције су Културни центар Требиње и СПКД „Просвјета“ Требиње.

Књига о Требињу

Попадићева каже да је већ започет рад на новом књижевном пројекту – књизи о свом родном Требињу, у коауторству са новинаром Франћеском Фраволинијем из Рима.

„Идеја је да се да једна другачија слика нашег града – она која је била запостављена током ратних дешавања, да оживимо искутва људи који су били овдје, шта они мисле и чега се сјећају, при чему ћемо политичке моменте оставити по страни. То је дио и мог дјетљиства и живота због чега осјећам и потребу да нешто о томе и напишем“, каже Попадићева додајући да још није вријеме да открије више детаља.