Predstavljena publici u Trebinju: Nova knjiga poezije Marine Popadić (VIDEO)

popadic

TREBINJE │ U Domu mladih Trebinje sinoć je promovisana poetska zbirka „Ćutnja rijeke Volturno“ mlade trebinjske pjesnikinje i pijaniste Marine Popadić.

Knjiga, koja se pojavila pred čitaocima prije tri mjeseca, u izdanju beogradskog Sfairosa, je svojevrsni omaž preminulom pjesniku Ratku Deletiću.

„Peta zbirka, sa kojom sam posljednje decenije pjesnički sazrijevala, naročito njen prvi ciklus – je poetski odgovor na posthumno objavljenu knjigu  ‘Tuga jablanova‘ pjesnika i mog dragog prijatelja Ratka Deletića. U mojim stihovima on i dalje živi, a ciklus, takođe naslovljen sa ‘Tuga jablanova‘ je i izraz ljubavi i poštovanja prema čovjeku koji je u meni pronašao pjesnika“, ističe Marina.

Književnik Perivoje Popović rekao je da je Popadićeva „svestran umjetnik jer je umjetnik po biću“, stvaralac koji na poseban način povezuje dvije bliske umjetnosti – tako da u njenoj muzici prepoznajemo poeziju, a u njenoj poeziji – muziku.

„U posljednjoj knjizi poezije centralni prostor je ljubav, ne samo kao erotski doživljaj – već ljubav kao duboko ljudski i egzistencijalni problem, ljubav u kategorijalnom smislu – kao kategorija života koja osmišljava egzistenciju, povezuje Nebo i Zemlju, duh i materiju, podstiče stvaranje i nove čovjekove samospoznaje“, rekao je Popović.

popadic2

Na promociji nove zbirke pjesnikinje čežnje i sjete, kako njeno poetsko stvaralaštvo ocjenjuju recenzenti Milan Mladenović – Pra Milan od Lužice i Saća Mićković, govorili su književnici Milan Rajović, te domaći stvaraoci Radoslav Milošević i Rajko Tanasijević.

Marina Popadić objavila je i zbirke pjesama „Nije važno“ (2000.), „Negdje između“ (2001.), „Gola sjenka“ (2005.) i „Ko zna kada i gdje“ (2006). Za svoj pjesnički rad nagrađivana je na različitim pjesničkim konkursima, među kojima je i Internacionalni festival „Vino i poezija“ u Crnoj Gori (2004).

Kao solista i kamerni muzičar, magistarske studije završila je na Konzervatorijumu „Luiđi Kerubini“ u Firenci, a nakon osmogodišnjeg stvaranja u ovom italijanskom gradu, gdje je izdala i prvi CD, od prošle godine radi u državnoj muzičkoj školi u Sarbrikenu, u Njemačkoj.

Organizatori sinoćnje promocije su Kulturni centar Trebinje i SPKD „Prosvjeta“ Trebinje.

Knjiga o Trebinju

Popadićeva kaže da je već započet rad na novom književnom projektu – knjizi o svom rodnom Trebinju, u koautorstvu sa novinarom Franćeskom Fravolinijem iz Rima.

„Ideja je da se da jedna drugačija slika našeg grada – ona koja je bila zapostavljena tokom ratnih dešavanja, da oživimo iskutva ljudi koji su bili ovdje, šta oni misle i čega se sjećaju, pri čemu ćemo političke momente ostaviti po strani. To je dio i mog djetljistva i života zbog čega osjećam i potrebu da nešto o tome i napišem“, kaže Popadićeva dodajući da još nije vrijeme da otkrije više detalja.