Представљен роман Обрада Ненезића ,,Осмијех за Марију Михаилович” (ВИДЕО)

IMG_3927

ТРЕБИЊЕ │ У организацији Града Требиња  вечерас је у Народној библиотеци одржана промоција књиге „Осмијех  за Марију Михаилович“, аутора Обрада Ненезића из Никшића.

Kритичар Горан Радојичић рекао је да је „Осмијех за Марију Михаилович“ топла и њежна, а истовремено и сурова ратна, људска прича о непознатој страни црногорског Че Геваре, животу и смрти народног хероја Љуба Чупића.

„Вјерујем да ће многи након читања овог романа, кад виде слику Љуба Чупића, знати да је тај осмијех упућен Марији Михаилович и љубави која је била јача и вреднија од смрти“,рекао је он.

Радојичић је истакао да је „Осмијех за Марију Михаилович“, испричан кроз паралелну причу о страдањима од фашиста и бомбардовању 1999. године, представља деконструкцију мита о Љубу Чупићу.

Ненезићев Чупић, казао је Радојичић, није стереотипни комуниста, али припада комунистичком коду који има своја строго одређена правила дјеловања.

„Рат је лајтмотив овог остварења, а живот једног човјека у рату који га се у крајњем не тиче, обиљежен је осмијехом. Осмијех у причу уводи љубав, што нас даље води до закључка да ова прича о Љубу није ратна, ни партизанска, већ крајње људска и прожета емоцијама“, навео је он.

IMG_3928

Ненезић, који је аутор бројних филмских и позоришних остварења говорио је о структури романа, границама између реалности и фикције, лику народног хероја Љуба Ћупића.

Он каже да је покушао да том чувеном историјском догађају стријељања народног хероја Љуба Ћупића приђе на један нови начин и да му другу димензију.

„О Љубу Чупићу, црногорском Че Гевари знамо све. Или готово ништа. Народни херој без кога су историјске читанке незамисливе осмијехом је побиједио смрт. Знамо о његовом партијском дјеловању и о херојском држању приликом суђења и стријељања. Али, о Љубу Чупићу, наочитом, стаситом Црногорцу који је волио и био вољен не знамо ништа. А и Љубо Чупић је волио. Kога? Зашто не једну руску племкињу, потомкињу славних Романових, жену којој је упутио осмијех прије стријељања. И што не би тај осмијех пркоса и слободе могао да буде осмијех љубави“, истакао је Ненезић.

Ненезић је рекао да је роман „Осмијех за Марију Михаилович“, инспирисан црногорским Че Геваром, написао у „даху“, али да је тај дах трајао десетак година.

“Више, јер сам мијењао жанрове и медије. Прво је настао позоришни мјузикл, па филмски сценарио. Напокон, настао је параисторијски роман, написан у постмодерном маниру. У томе десетогодишњем даху сам још увијек, јер нијесам завршио посао док ову тему не видим и у осталим медијима, позоришном и филмском“, појаснио је он.

Одломке из романа читао је драмски писац Миро Николић, а водитељ програма био је новинар Мишо Драшковић.

Роман „Осмијех за Марију Михаилович“ прије Требиња промовисан је у Црној Гори и Лондону.
Извор: Радио Требиње
https://www.youtube.com/watch?v=pkZxELYfrpQ