ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ЖИВОТ НА ГРАНИЦИ БИХ/ЦГ – СТАРЕ СТАЗЕ БЕЗВРЕМЕНОГ НАСЉЕЂА И ТРАДИЦИЈЕ“


         Данас је у галерији Културног центра Требиње одржана презентација пројекта „Живот на граници БиХ/ЦГ – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције“. Пројекат финансира Европска унија у оквиру IPA Програма прекограничне сарадње Босне и Херцеговине  и Црне Горе.

            Пројекат се проводи на подручју града Требиња и општине Билећа у Босни и Херцеговини, те општина Никшић и Плужине у Црној Гори.

            Општи циљ пројекта је развити функционалну међусекторску сарадњу и повезати културно-историјску и природну баштину са туризмом у прекограничном подручју. Специфични циљ је стварање и промоција заједничких прекограничних туристичких производа охрабривањем партнерстава у култури и турузму и обнављањем занемарене културне и историјске баштине у пројектним подручјима.

            Координатор пројекта је ЈУ „Културни центар Требиње“, партнери из Требиња су Град Требиње и Удружења грађана „Центар за развој Херцеговине“ и „Home“, док су пројектни партнери у Црној Гори ЈУ „Центар за културу“ Плужине, „Удружење издавача  и књижара Црне Горе“ и НВО „Женска акција“.

Главне пројектне активности су: мапирање недовољно валоризованих објеката и локација културно-историјске баштине који ће бити укључени у заједничке туристичке прекограничне производе Требиња, Билеће, Никшића и Плужина; развијање дигиталних и штампаних презентација нове туристичке понуде у прекограничном подручју заснованих на традиционалним везама и обичајима; израда заједничког плана за стандардизовано и одрживо управљање културно-историјским споменицима, локацијама и објектима идентификованим на пројектном подручју; ревитализација културно-историјске баштине кроз „пилот интервенције“ у обје пројектне земље; комуникацијске и промотивне активности које укључују штампане, дигиталне и видео алате и приступе.

            И као што је господин Gianluca Vannini, Вршилац дужности шефа секције операција за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу, изјавио: „Веома нам је драго да је овај пројекат изабран за финансирање јер је 2018. проглашена европском годином културног насљеђа, а овај пројекат се управо бави културно-историјским и природним насљеђем, те њиховим доприносом сектору туризма“.

            Миљан Вуковић, координатор пројекта, истакао је да је ово пројекат који не третира културу и традицију као потрошачку категорију него као развојну компоненту заједница у региона. Поред туристичке искориштености заједничког културно-историјског насљеђа, имплементацијом овог пројекта, то насљеђе ће испуњавати и своју основну намјену, а то је повезивање људи и заједница постављајући се као дио европске културне бштине.

            Славица Стриковић, представница партнера на пројекту НВО „Женска акција“ из Никшића, навела је посебну вриједност реализације овог пројекта у Црној Гори, прецизније у Никшићу и Плужинама, а то је нова димензија у прекограничној туристичкој понуди. Овај пројекат је успио да на одличан начин осмисли одговор специфичним потребама у туризму, тако што ће на нов, савремен и ефектан начин, учинити видљивим, мапираним и сасвим интересантним за туристичку понуду све те вриједне, а до сада запостављене објекте из наше дуге културне традиције и историје.

            Реализација пројекта почела је у јануару 2018. и трајаће 16 мјесеци. Укупна вриједност пројекта је 331.712,56 евра, од чега Европска унија финансира 85% срeдстава, а преостали износ кофинансирају Град Требиње, ЈУ „Културни центар“ Требиње и ЈУ „Центар за културу“ Плужине.