PREDSTAVLJEN PROJEKAT „ŽIVOT NA GRANICI BIH/CG – STARE STAZE BEZVREMENOG NASLJEĐA I TRADICIJE“


         Danas je u galeriji Kulturnog centra Trebinje održana prezentacija projekta „Život na granici BiH/CG – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine  i Crne Gore.

            Projekat se provodi na području grada Trebinja i opštine Bileća u Bosni i Hercegovini, te opština Nikšić i Plužine u Crnoj Gori.

            Opšti cilj projekta je razviti funkcionalnu međusektorsku saradnju i povezati kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu sa turizmom u prekograničnom području. Specifični cilj je stvaranje i promocija zajedničkih prekograničnih turističkih proizvoda ohrabrivanjem partnerstava u kulturi i turuzmu i obnavljanjem zanemarene kulturne i istorijske baštine u projektnim područjima.

            Koordinator projekta je JU „Kulturni centar Trebinje“, partneri iz Trebinja su Grad Trebinje i Udruženja građana „Centar za razvoj Hercegovine“ i „Home“, dok su projektni partneri u Crnoj Gori JU „Centar za kulturu“ Plužine, „Udruženje izdavača  i knjižara Crne Gore“ i NVO „Ženska akcija“.

Glavne projektne aktivnosti su: mapiranje nedovoljno valorizovanih objekata i lokacija kulturno-istorijske baštine koji će biti uključeni u zajedničke turističke prekogranične proizvode Trebinja, Bileće, Nikšića i Plužina; razvijanje digitalnih i štampanih prezentacija nove turističke ponude u prekograničnom području zasnovanih na tradicionalnim vezama i običajima; izrada zajedničkog plana za standardizovano i održivo upravljanje kulturno-istorijskim spomenicima, lokacijama i objektima identifikovanim na projektnom području; revitalizacija kulturno-istorijske baštine kroz „pilot intervencije“ u obje projektne zemlje; komunikacijske i promotivne aktivnosti koje uključuju štampane, digitalne i video alate i pristupe.

            I kao što je gospodin Gianluca Vannini, Vršilac dužnosti šefa sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, izjavio: „Veoma nam je drago da je ovaj projekat izabran za finansiranje jer je 2018. proglašena evropskom godinom kulturnog nasljeđa, a ovaj projekat se upravo bavi kulturno-istorijskim i prirodnim nasljeđem, te njihovim doprinosom sektoru turizma“.

            Miljan Vuković, koordinator projekta, istakao je da je ovo projekat koji ne tretira kulturu i tradiciju kao potrošačku kategoriju nego kao razvojnu komponentu zajednica u regiona. Pored turističke iskorištenosti zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa, implementacijom ovog projekta, to nasljeđe će ispunjavati i svoju osnovnu namjenu, a to je povezivanje ljudi i zajednica postavljajući se kao dio evropske kulturne bštine.

            Slavica Striković, predstavnica partnera na projektu NVO „Ženska akcija“ iz Nikšića, navela je posebnu vrijednost realizacije ovog projekta u Crnoj Gori, preciznije u Nikšiću i Plužinama, a to je nova dimenzija u prekograničnoj turističkoj ponudi. Ovaj projekat je uspio da na odličan način osmisli odgovor specifičnim potrebama u turizmu, tako što će na nov, savremen i efektan način, učiniti vidljivim, mapiranim i sasvim interesantnim za turističku ponudu sve te vrijedne, a do sada zapostavljene objekte iz naše duge kulturne tradicije i istorije.

            Realizacija projekta počela je u januaru 2018. i trajaće 16 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 331.712,56 evra, od čega Evropska unija finansira 85% sredstava, a preostali iznos kofinansiraju Grad Trebinje, JU „Kulturni centar“ Trebinje i JU „Centar za kulturu“ Plužine.