ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „РЕБРЕНДИРАЊЕ УСТАНОВА КУЛТУРЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА“

Поводом почетка спровођења активности пројекта „ReCulture – Ребрендирање установа културе западног Балкана”, чији је носилац Културни центар Требиње, данас је одржана прва конференција за медије.

Главни циљ пројекта је креирање основе за побољшану видљивост и модернизовану презентацију културних установа западног Балкана развојем међусекторског повезивања и сарадње између културних и креативних индустрија на западном Балкану и држава чланица Европске уније. Учесници конференције послали су јасну поруку да Требиње може да буде лидер и у оваквим пројектима.

Директор Културног центра Миљан Вуковић нагласио је да је ово први пут да је једна установа из Републике Српске носилац пројекта „Креативне Европе“. Пројекат је, од преко триста апликација које су биле у конкуренцији, један од тринаест који су одабрани за подршку и финансирање.

„Пројекат ће трајати 40 мјесеци, а креиран је с циљем да побољшамо рад наших установа које су укључене у његову имплементацију. Установе културе у РС и БиХ праве добре производе, добре манифестације и догађаје, који итекако могу да буду регионално занимљиви, међутим, како немамо развијене системе комуникације, остајемо поприлично невидљиви за ширу публику и за регион. Желећи да то унаприједимо, креирали смо овај пројекат“, навео је Вуковић.

Вуковић је додао да ће Музеј савремене умјетности Републике Српске, Културни центар Требиње, Умјетничка колонија из Даниловграда и „Меморијал Павла Бељанског“ из Србије захваљујући овом пројекту добити потпуно нов изглед, нове алате комуникације и нову врсту појављивања, што ће им омогућити да се као озбиљне установе појаве у токовима европских културних догађаја.

 Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Репубике Српске, поносна је што је Требиње носилац овог великог и значајног пројекта, који за циљ има ребрендинг установа културе.

„Комплетна идеја цијелог пројекта је да се партнери повежу на један дуготрајнији начин, да се створи вид сарадње који може да траје у будућности. У оквиру пројекта биће организоване изложбе и разни други сегменти који ће бити у оквиру дигиталних платформи. Заједно ћемо направити велики помак кад је култура овог простора у питању“, истакла је Сарита Вујковић.

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање, указала је на важност овог пројекта који ће нашу Јавну установу Културни центар Требиње увести у друштво великана у региону и који ће нам трајно отворити још једна врата за развој културе Града Требиња.

„Ми редовно истичемо да је Требиње град културе, али нам се заиста чини да са овим пројектом добијамо и прву потврду да то јесмо. Чињеница да у овако импресивној конкуренцији Културни центар добија прилику, јесте чињеница да Град Требиње добија прилику да се сада развијамо ми са нашом установом, умјесто да буде обрнуто. Сматрам да је Културни центар баш овакав један пројекат заслужио и не сумњам да ћемо у наредних 40 мјесеци заједно са својим партнерима добити још један нови квалитет“, изјавила је Слађана Скочајић.

Кустос Музеја савремене умјетности РС Младен Бањац рекао је да је прва, а можда и најважнија активност пројекта избор осам младих дизајнера из региона, који ће на јединствен, иновативан и демократичан начин бити изабрани путем анонимних пријава.

„Тражимо квалитет младих дизајнера како бисмо га унаприједили и доградили заједно са нашим партнерима, како бисмо та знања заједно стекли, пренијели и имплементирали у оно што желимо да постигнемо са овим пројектом“, казао је Бањац.

 Јавни позив за дизајнере из региона отворен је до 15. јуна.

Пројекат „ReCulture – Ребрендирање установа културе западног Балкана” спроводиће се наредних 40 мјесеци, а финансира Европска унија кроз програм „Креативна Европа“ у износу од 466 852 евра.

Пројекат спроводи Културни центар Требиње у партнерству са Музејом савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке, Музејом европске цивилизације и Медитерана из Марсеја, Факултетом драмских уметности из Београда, Институтом за културне политике Fiels OG из Беча, Удружењем „Инк“ из Новог Сада и Умјетничком колонијом “Даниловград“.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић