Predstavljen novi roman Vladimira Pištala

TREBINJE l U amfiteatru manastira Hercegovačka Gračanica na Crkvini večeras je predstavljena nova knjiga „Sunce ovog dana – pismo Andriću“ Vladimira Pištala.

Književno djelo u formi pisama, podijeljeno je u šest poglavlja i na jedinstven način govori o Andrićevom stvaralaštvu i životu, ali i o današnjici.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je istakao da je Pištalo jedan od najboljih srpskih pisaca i da je svaka njegova nova knjiga sve značajnija i sve bolja.

„Za nas je bitno i to što je on Hercegovac, a svaki Hercegovac je i lokalni i univerzalni pisac i mislim da je veoma važno da promovišemo knjige kao što je ova“, rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je ova knjiga jedan izvanredan razgovor sa Andrićem, koji je mogao da napiše samo neko ko je naizust upoznao djela velikog književnika.

„Pištalo je od rane mladosti čitao Andrića, živio sa njim i onda se dogodila ova knjiga koja je napisana u veoma zanimljivoj formi, formi dijaloga između njih dvojice. Veoma mi je drago bilo čitati ovu knjigu, jer ona otkriva Andrića u jednom veoma važnom svjetlu, kao izvanrednog čovjeka“, zaključio je vladika.

 

Urednik i kritičar Nenad Šaponja je istakao da je ova knjiga obilježila proteklu godinu, jer je ovo njena 51. promocija.

„Ovaj epistolni roman toka književne svesti je potvrdio da je naša književnost velika. Na način na koji je Tomas Man razgovarao sa Geteom, na sličan način Pištalo razgovara sa našim najznačajnijim piscem – Ivom Andrićem. Razgovor između njih dvojice jedna posebna vrsta dijaloga, nešto što nije linearno, već nešto što donosi Andrićevo i naše vrijeme i ruši stereotipe o ovom velikom piscu. Ova knjiga pokazuje ko Andrić, u stvari, jeste. To je igra potrage ali na nivou jednog velikog misaonog romana toka književne svesti“, istakao je Šaponja.

Autor knjige Pištalo kaže da su ljudi gledali mrtvim očima mrtvog Andrića, ali da je njegova želja da živim očima gleda živog Andrića.

„Nekako su naplašili djecu u školama sa Andrićem. Ne znam kako, ali im je uspjelo. Jedan moj prevodilac, kada je preveo ovu knjigu u Makedoniji, kazao mi je da se nakon tri mjeseca toliko srodio sa Andrićem, a da ga se do tada bezrazložno plašio. Ova knjiga vraća samopoštovanje srpskoj kulturi i svakome onome ko je bude čitao“, istakao je Pištalo.

Knjiga je predstavljena širom zemalja bivše Jugoslavije, u Austriji, Njemačkoj, Australiji i Indiji.

Pištalo živi u Americi, gdje predaje svjetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.
D.M.

https://radiotrebinje.com