PREDSTAVA „TRI ZIME“ OTVORILA „DANE TREBINJSKIH GLUMACA“

U sklopu novoustanovljene manifestacije „Dani trebinjskih glumaca“, glumci Akademskog pozorišta „Promena“ iz Novog Sada odigrali su predstavu „Tri zime“ na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje.

Mladi glumci iz klase profesorke Jasne Đuričić, kojima je ovo diplomska predstava, sjajno su iznijeli kompleksnu i glumački vrlo zahtjevnu dramu hrvatske spisateljice Tene Štivičić.

Kroz priču o četiri generacije žena jedne zagrebačke porodice, u periodu kada je Jugoslavija nastajala i periodu kad se ona raspadala, sve do danas, osvijetljene su društvene, socijalne i političke prilike na ovom prostoru.

Trebinjka Ana Rudakijević, jedan od aktera predstave, kaže da je pomalo neočekivano bilo da tako mlada glumačka ekipa jednoglasno izabere „Tri zime“ za svoj diplomski rad: „To je priča o Jugoslaviji, o zemlji u kojoj mi nismo živeli.  Kroz nju pričamo o jednoj državi, o ljudima i odnosima među njima, o našim prostorima, bivšim ali i budućim vremenima. Ova predstava obuhvata širok spektar odnosa između generacija“.

Premijera predstave „Tri zime“ bila je 2018. godine, a odnedavno je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta i odlično je prihvaćena od strane publike.

„Publika je fenomenalno prihvata. Rušimo sve rekorde gledanosti. Gde god dođemo, dočekani smo raširenih ruku. Jako je teško da ova predstava opstane zato što nije deo neke institucije. Mi ovo radimo iz naše dobre volje, naše želje i entuzijazma“, istakla je Ana Rudakijević.

Iako je predstava već gostovala na brojnim festivalima i dobila priznanja, za Anu je velika čast što je dobila priliku da je odigra pred trebinjskom publikom i što upravo njena predstava otvara kulturnu manifestaciju „Dani trebinjskih glumaca“.

„Zbog toga sam posebno zahvalna Kulturnom centru i Gradu Trebinju, što su imali sluha da prepoznaju da u gradu imaju jednu malu klasu glumaca. Nadam se da će ovaj festival zaživeti i da ćemo se mi u najskorije vreme okupiti i napraviti ovde neku predstavu koja će biti produkt pozorišta Kulturnog centra Trebinje“, navela je Ana Rudakijević.

U okviru manifestacije „Dani trebinjskih glumaca“, koju je Grad Trebinje uvrstio u program „Trebinjskog kulturnog ljeta“, biće odigrano ukupno sedam pozorišnih predstava.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković