PREDSTAVA „TRI ZIME“ OTVORILA „DANE TREBINJSKIH GLUMACA“

У склопу новоустановљене манифестације „Дани требињских глумаца“, глумци Академског позоришта „Промена“ из Новог Сада одиграли су представу „Три зиме“ на позоришној сцени Културног центра Требиње.

Млади глумци из класе професорке Јасне Ђуричић, којима је ово дипломска представа, сјајно су изнијели комплексну и глумачки врло захтјевну драму хрватске списатељице Тене Штивичић.

Кроз причу о четири генерације жена једне загребачке породице, у периоду када је Југославија настајала и периоду кад се она распадала, све до данас, освијетљене су друштвене, социјалне и политичке прилике на овом простору.

Требињка Ана Рудакијевић, један од актера представе, каже да је помало неочекивано било да тако млада глумачка екипа једногласно изабере „Три зиме“ за свој дипломски рад: „То је прича о Југославији, о земљи у којој ми нисмо живели.  Кроз њу причамо о једној држави, о људима и односима међу њима, о нашим просторима, бившим али и будућим временима. Ова представа обухвата широк спектар односа између генерација“.

Премијера представе „Три зиме“ била је 2018. године, а однедавно је на репертоару Српског народног позоришта и одлично је прихваћена од стране публике.

„Публика је феноменално прихвата. Рушимо све рекорде гледаности. Где год дођемо, дочекани смо раширених руку. Јако је тешко да ова представа опстане зато што није део неке институције. Ми ово радимо из наше добре воље, наше жеље и ентузијазма“, истакла је Ана Рудакијевић.

Иако је представа већ гостовала на бројним фестивалима и добила признања, за Ану је велика част што је добила прилику да је одигра пред требињском публиком и што управо њена представа отвара културну манифестацију „Дани требињских глумаца“.

„Због тога сам посебно захвална Културном центру и Граду Требињу, што су имали слуха да препознају да у граду имају једну малу класу глумаца. Надам се да ће овај фестивал заживети и да ћемо се ми у најскорије време окупити и направити овде неку представу која ће бити продукт позоришта Културног центра Требиње“, навела је Ана Рудакијевић.

У оквиру манифестације „Дани требињских глумаца“, коју је Град Требиње уврстио у програм „Требињског културног љета“, биће одиграно укупно седам позоришних представа.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић