ПРЕДСТАВА „ЈЕДАН СЛУГА, ДВА ГОСПОДАРА“ ПРЕТПРЕМИЈЕРНО ОДИГРАНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Фото: Јован Видаковић

Пред публиком Културног центра,  чланови Градског позоришта из Требиња претпремијерно су извели представу  „Један слуга, два господара“.

Позоришни комад  „Један слуга, два господара“  настао је према мотивима култне комедије дел арте Карла Голдонија, коју је режисер Жељко Милошевић осавременио и транспоновао у наше крајеве.

Представа осликава стање у нашем друштву, а хумор се још једном показао као најбољи начин указивања на све лоше стране и недостатке.

„Голдони је реформисао театар скидајући маске у комедији дел арте, а ја сам, заправо, ову драму радио према адаптацији Демарка који је тридесетих година прошлог вијека драматизовао Голдонијев текст. Прерадио сам Демаркову верзију и смјестио је у садашње вријеме и у наш град. Ми се, на неки начин, мало поигравамо са садашњим друштвом и нивоима вриједности. Данас добро не побјеђује зло, повлачи се. Представа нема класичан завршетак већ један општи  „хепи енд“, па се онда питамо каква је ово представа кад срећни смо сви“, навео је  режисер представе Жељко Милошевић.


Фото: Јован Видаковић

У представи се појављује троје актера који иза себе већ имају глумачко искуство:  Дарко Куртовић, Зоран Јакшић  и  Милица Салата, али и троје дебитаната:  Николина Атељевић, Бојан Нинковић и  Марија Парежанин, који су прошли аудицију и први пут се обрели на  „даскама које живот значе“.

Дарко Куртовић, са најбогатијим глумачким искуством у требињском ансамблу, као и у претходном остварењу Градског позоришта, појављује се у улози слуге.

„Као у прошлој представи, и у овој играм слугу, али овај пут потпуно другачијег. Адам је смјешнији и забавнији публици. Он је у средишту радње, у свему види неку корист за себе и сналази се , како зна и умије, да изађе као побједник и задовољи своје потребе. Није му нимало лако јер у исто вријеме слуга је двају господара, а управо то доводи до заплета и низа хумористичних сцена“, казао је  Куртовић.


Фото: Јован Видаковић

Атмосферу су употпуниле бројне музичке нумере за које је задужен био  Бобо Вучур.

„Ми смо комедију дел арте смјестили у панк културу. Панк је супкултура која је својевремено, као што је и комедија дел арте у своје вријеме, изашла на улице и својом екстравагантношћу привлачила пажњу обичног свијета на јавним мјестима“, додао је  Жељко Милошевић.

Глумачки ансамбл представе  „Један слуга, два господара“  наступиће 18. јула на Театарском фестивалу БиХ ФЕДРА у Бугојну, а представљаће наш град и на овогодишњем Фестивалу фестивала у Требињу.

Фото: Јован Видаковић

Душка Ђајић