PREDSTAVA „JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA“ PRETPREMIJERNO ODIGRANA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Foto: Jovan Vidaković

Pred publikom Kulturnog centra,  članovi Gradskog pozorišta iz Trebinja pretpremijerno su izveli predstavu  „Jedan sluga, dva gospodara“.

Pozorišni komad  „Jedan sluga, dva gospodara“  nastao je prema motivima kultne komedije del arte Karla Goldonija, koju je režiser Željko Milošević osavremenio i transponovao u naše krajeve.

Predstava oslikava stanje u našem društvu, a humor se još jednom pokazao kao najbolji način ukazivanja na sve loše strane i nedostatke.

„Goldoni je reformisao teatar skidajući maske u komediji del arte, a ja sam, zapravo, ovu dramu radio prema adaptaciji Demarka koji je tridesetih godina prošlog vijeka dramatizovao Goldonijev tekst. Preradio sam Demarkovu verziju i smjestio je u sadašnje vrijeme i u naš grad. Mi se, na neki način, malo poigravamo sa sadašnjim društvom i nivoima vrijednosti. Danas dobro ne pobjeđuje zlo, povlači se. Predstava nema klasičan završetak već jedan opšti  „hepi end“, pa se onda pitamo kakva je ovo predstava kad srećni smo svi“, naveo je  režiser predstave Željko Milošević.


Foto: Jovan Vidaković

U predstavi se pojavljuje troje aktera koji iza sebe već imaju glumačko iskustvo:  Darko Kurtović, Zoran Jakšić  i  Milica Salata, ali i troje debitanata:  Nikolina Ateljević, Bojan Ninković i  Marija Parežanin, koji su prošli audiciju i prvi put se obreli na  „daskama koje život znače“.

Darko Kurtović, sa najbogatijim glumačkim iskustvom u trebinjskom ansamblu, kao i u prethodnom ostvarenju Gradskog pozorišta, pojavljuje se u ulozi sluge.

„Kao u prošloj predstavi, i u ovoj igram slugu, ali ovaj put potpuno drugačijeg. Adam je smješniji i zabavniji publici. On je u središtu radnje, u svemu vidi neku korist za sebe i snalazi se , kako zna i umije, da izađe kao pobjednik i zadovolji svoje potrebe. Nije mu nimalo lako jer u isto vrijeme sluga je dvaju gospodara, a upravo to dovodi do zapleta i niza humorističnih scena“, kazao je  Kurtović.


Foto: Jovan Vidaković

Atmosferu su upotpunile brojne muzičke numere za koje je zadužen bio  Bobo Vučur.

„Mi smo komediju del arte smjestili u pank kulturu. Pank je supkultura koja je svojevremeno, kao što je i komedija del arte u svoje vrijeme, izašla na ulice i svojom ekstravagantnošću privlačila pažnju običnog svijeta na javnim mjestima“, dodao je  Željko Milošević.

Glumački ansambl predstave  „Jedan sluga, dva gospodara“  nastupiće 18. jula na Teatarskom festivalu BiH FEDRA u Bugojnu, a predstavljaće naš grad i na ovogodišnjem Festivalu festivala u Trebinju.

Foto: Jovan Vidaković

Duška Đajić