ПРЕДСТАВА „ИЗГУБЉЕНИ У БРУКЛИНУ“ ОТВОРИЛА 15. „ДАНЕ МАЛИХ СТВАРИ“

Представа Народног позоришта Републике Српске „Изгубљени у Бруклину“ вечерас је подигла завјесу 15. Интердисциплинарног фестивала „Дани малих ствари“.

„Изгубљени у Бруклину“ на трагикомичан начин говори о срспким емигрантима који се боре за опстанак у Америци и приказује да живот у бијелом свијету није тако идеалан како се чини.

Главну улогу Џоа Молера, који је и аутор збирке приповједака „Изгубљени у Бруклину“, тумачи Жељко Еркић, а партнер у представи му је Владимир Ђорђевић којем је повјерена и редитељска улога. Представу су, како наводе, намјенски правили како би отишли у Њујорк и тамо је играли нашим људима, будући да се прича тиче управо њих.

„Човјек из Србије Милан Кнеселац, који већ дуже време живи у Њу Џерзију, сакупљао је приче наших емиграната и то објединио у више романа, а драматурзи Милан Гајић и Марио Ћулум су то преточили у драмско дело. Представа не нуди решење, али нуди неке од опција. Из њихових искустава и доживљаја, кроз низ трагикомичних ситуација, људи могу да извуку поуку и одлуче да ли је боље отићи и доживети њихову судбину или остати и борити се. Комад садржи и видео материјал који доприноси аутентичности приче“, казао је бањалучки глумац Владимир Ђорђевић.

Представа „Изгубљени у Бруклину“ премијерно је одиграна крајем 2013. године , а недавно је доживјела педесето извођење на сцени Народног позоришта Републике Српске, гдје је и уврштена у редовни репертоар. Да успјешно живи свој позоришни живот,  показала је вечерас и требињској публици, која је громогласним аплаузом неколико пута враћала глумце на бис.

Четвртак, 8. октобар, резервисан је за ауторски пројекат Радослава Миленковића „Наши дани“, који је рађен у продукцији Процес театра из Београда по текстовима сатиричних пјесама В. П. Диса и најзначајнијих приповједака Радоја Домановића.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић