PREDSTAVA „IZGUBLJENI U BRUKLINU“ OTVORILA 15. „DANE MALIH STVARI“

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske „Izgubljeni u Bruklinu“ večeras je podigla zavjesu 15. Interdisciplinarnog festivala „Dani malih stvari“.

„Izgubljeni u Bruklinu“ na tragikomičan način govori o srspkim emigrantima koji se bore za opstanak u Americi i prikazuje da život u bijelom svijetu nije tako idealan kako se čini.

Glavnu ulogu Džoa Molera, koji je i autor zbirke pripovjedaka „Izgubljeni u Bruklinu“, tumači Željko Erkić, a partner u predstavi mu je Vladimir Đorđević kojem je povjerena i rediteljska uloga. Predstavu su, kako navode, namjenski pravili kako bi otišli u Njujork i tamo je igrali našim ljudima, budući da se priča tiče upravo njih.

„Čovjek iz Srbije Milan Kneselac, koji već duže vreme živi u Nju Džerziju, sakupljao je priče naših emigranata i to objedinio u više romana, a dramaturzi Milan Gajić i Mario Ćulum su to pretočili u dramsko delo. Predstava ne nudi rešenje, ali nudi neke od opcija. Iz njihovih iskustava i doživljaja, kroz niz tragikomičnih situacija, ljudi mogu da izvuku pouku i odluče da li je bolje otići i doživeti njihovu sudbinu ili ostati i boriti se. Komad sadrži i video materijal koji doprinosi autentičnosti priče“, kazao je banjalučki glumac Vladimir Đorđević.

Predstava „Izgubljeni u Bruklinu“ premijerno je odigrana krajem 2013. godine , a nedavno je doživjela pedeseto izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje je i uvrštena u redovni repertoar. Da uspješno živi svoj pozorišni život,  pokazala je večeras i trebinjskoj publici, koja je gromoglasnim aplauzom nekoliko puta vraćala glumce na bis.

Četvrtak, 8. oktobar, rezervisan je za autorski projekat Radoslava Milenkovića „Naši dani“, koji je rađen u produkciji Proces teatra iz Beograda po tekstovima satiričnih pjesama V. P. Disa i najznačajnijih pripovjedaka Radoja Domanovića.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković