PREDSTAVA „ART“ IZVEDENA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE: PRIČA O PRIJATELJSTVU I NAMA SAMIMA

Glumci Gradskog pozorišta iz Trebinja večeras su izveli predstavu „Art“ u pozorištu Kulturnog centra.

Riječ je o drami proslavljene francuske spisateljice Jasmine Reze, koju je na pozorišne daske trebinjskog pozorišta postavio reditelj Željko Milošević. Serž, Mark i Ivan, čije su likove na sceni iznijeli Zoran Jakšić, Darko Kurtović i Vladimir Samardžić, preispituju iskrenost dotadašnjih postupaka i međusobne odnose, ali i sopstvene stavove, otkrivajući koliko daleko su spremni da idu da bi sačuvali prijateljstvo.

Reditelj predstave Željko Milošević naveo je da je riječ o životnoj priči koju je svako od nas, u nekom periodu, doživio.

„Radi se o preispitivanju prijateljstva nakon dugo vremena. Riječ je o prijateljima koji se druže već trideset godina, ali životni putevi, okolnosti, interesovanja i sve ono što se kroz to vrijeme mijenja dovode do njihovih ličnih preispitivanja. Mislim da je to priča koja se tiče svakog čovjeka. Svako od nas želi da bude dobar prijatelj i isto tako da ima dobre prijatelje, ali i prijateljstva ponekad dođu u situaciju da se preispituju“, istakao je Milošević.

On je dodao da je u ovom komadu umjetnost segment života o kome likovi suprotstavljaju mišljenja, ali da se ova priča može prenijeti na bilo koju životnu oblast.

Glumac Zoran Jakšić tumači ulogu prijatelja Serža, ljubitelja i kolekcionara umjetničkih djela. Kada Serž donese skupu sliku, tri prijatelja shvataju koliko se zaista razlikuju njihovi stavovi i razmišljanja, ne samo o umjetnosti, već i o životu, što dovodi do zaoštravanja i komplikovanja odnosa među njima.

„Serž je zaljubljenik u umjetnost i čovjek koji je imao priliku da osjeti i nešto više od života. Zbog nedostatka drugih ljubavi, umjetnost mu predstavlja najveće zadovoljstvo. U svemu tome on je pomalo i snob. Ja pokušavam da ga opravdam u predstavi, a na publici je da odluči da li je ispravno to što je on uradio“, kazao je Jakšić.

Jakšić dodaje da je doba pandemije učinilo svoje, tako da je ova predstava na posljednjem „Festivalu festivala“ doživjela svoju pretpremijeru i da ju je festivalska publika vidjela u nezavršenom obliku. On je izrazio nadu da će ovaj komad sa narednim igranjima da se „učvrsti“ i da krene da živi svoj život.

Predstava „Art“ nastala je u produkciji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković