O PRAVIMA ŽENA KROZ „BOŽANSKI POREDAK“ I PANEL DISKUSIJU


У организацији амбасаде Швајцарске у БиХ и Културног центра Требиње, поводом 70. годишњице Опште декларације о људским правима, вечерас је одржана пројекција филма „Божански поредак“ након које је услиједила панел дискусија о правима жена у Босни и Херцеговини.
Филм о женама које су се 70-их година избориле за своја права најавила је амбасадорка Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Заксер (Andrea Rauber Saxer) истичући да је већина жена широм свијета остварила право гласа до краја 50-их година прошлог вијека, а жене у Швајцарској су стекле ово право тек двије деценије касније.
Филм редитељке Петре Волпе „БОЖАНСКИ ПОРЕДАК“ говори о тој изузетној и дуготрајној борби кроз причу протагонисткиње Норе, наизглед обичне домаћице из једног забаченог швајцарског села, која упркос препрекама и негативним реакцијама, постаје неустрашива предводница борбе за право гласа жена. Петра Волпе у свом филму истовремено осликава конзервативно, патријархално швајцарско друштво и новорођени еманциповани женски покрет чије се чланице боре за солидарност, промјене и једнакост.
„Божански поредак“, кандидат за филмску награду Оскар 2018, био је добар повод да се покрене прича о правима жена у нашој земљи. У панел дискусији након филма учествовали су амбасадорка Швајцарске Андреа Раубер Заксер, градоначелник Требиња Лука Петровић, Зорица Тасовац – привредница из нашег града и Љиљана Чичковић – директорка НВО „Женски центар“. Учесници дискусије су разговарали о томе да ли се поштују права жена у БиХ, о њиховом учешћу у политици, изборима, економији и јавном животу.
Искуства Швајцарске подијелила је амбасадорка ове земље Андреа Раубер Заксер која каже да су се ствари пуно промијениле. Жене су добиле право гласа и данас им не треба пристанак мужева да би радиле али и даље та једнакост није у потпуности постигнута. У свијетлу предстојећих избора код нас, амбасадорка је истакла да је важно да се жене у БиХ сјете да њихов глас може много тога промијенити. Она сматра да су овдје жене талентоване, успјешне и храбре, ипак, морају бити мало активније. „Чињеница је да глас жена може промијенити много тога. Сваки глас жене је битан и охрабрила бих их да гласају, као и да се кандидују“, нагласила је.


Успјешна предузетница нашег града Зорица Тасовац сматра да данас никоме није лако да се бави предузетништвом, а сматра да је женама мало теже јер имају додатни терет. „Жена жели да се искаже и на свим осталим пољима поред посла али ја сматрам да ми знамо како тај терет да носимо и очито је да можемо и успијевамо“, сматра госпођа Тасовац.
Градоначелник Лука Петровић сматра да жена успијева уколико то и жели. „Важно је да жена добије прилику и онда докаже свој капацитет и потенцијал. Ко постигне резултате, треба да иде даље. Ми, као Град Требиње, дајемо на важности жени на свим пољима и желимо да тако буде и убудуће. Настојимо да жене у сваком случају имају исти положај као и мушкарци“, нагласио је господин Петровић.
Иако се може тврдити да су се времена промијенила и да жене данас уживају већа права него икада раније, чињеница је да су оне и даље далеко од потпуне равноправности са мушкарцима. Успјешан крај њихове борбе још увијек се не назире.

Душка Ђајић