O PRAVIMA ŽENA KROZ „BOŽANSKI POREDAK“ I PANEL DISKUSIJU


U organizaciji ambasade Švajcarske u BiH i Kulturnog centra Trebinje, povodom 70. godišnjice Opšte deklaracije o ljudskim pravima, večeras je održana projekcija filma „Božanski poredak“ nakon koje je uslijedila panel diskusija o pravima žena u Bosni i Hercegovini.
Film o ženama koje su se 70-ih godina izborile za svoja prava najavila je ambasadorka Švajcarske u BiH Andrea Rauber Zakser (Andrea Rauber Saxer) ističući da je većina žena širom svijeta ostvarila pravo glasa do kraja 50-ih godina prošlog vijeka, a žene u Švajcarskoj su stekle ovo pravo tek dvije decenije kasnije.
Film rediteljke Petre Volpe „BOŽANSKI POREDAK“ govori o toj izuzetnoj i dugotrajnoj borbi kroz priču protagonistkinje Nore, naizgled obične domaćice iz jednog zabačenog švajcarskog sela, koja uprkos preprekama i negativnim reakcijama, postaje neustrašiva predvodnica borbe za pravo glasa žena. Petra Volpe u svom filmu istovremeno oslikava konzervativno, patrijarhalno švajcarsko društvo i novorođeni emancipovani ženski pokret čije se članice bore za solidarnost, promjene i jednakost.
„Božanski poredak“, kandidat za filmsku nagradu Oskar 2018, bio je dobar povod da se pokrene priča o pravima žena u našoj zemlji. U panel diskusiji nakon filma učestvovali su ambasadorka Švajcarske Andrea Rauber Zakser, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, Zorica Tasovac – privrednica iz našeg grada i Ljiljana Čičković – direktorka NVO „Ženski centar“. Učesnici diskusije su razgovarali o tome da li se poštuju prava žena u BiH, o njihovom učešću u politici, izborima, ekonomiji i javnom životu.
Iskustva Švajcarske podijelila je ambasadorka ove zemlje Andrea Rauber Zakser koja kaže da su se stvari puno promijenile. Žene su dobile pravo glasa i danas im ne treba pristanak muževa da bi radile ali i dalje ta jednakost nije u potpunosti postignuta. U svijetlu predstojećih izbora kod nas, ambasadorka je istakla da je važno da se žene u BiH sjete da njihov glas može mnogo toga promijeniti. Ona smatra da su ovdje žene talentovane, uspješne i hrabre, ipak, moraju biti malo aktivnije. „Činjenica je da glas žena može promijeniti mnogo toga. Svaki glas žene je bitan i ohrabrila bih ih da glasaju, kao i da se kandiduju“, naglasila je.


Uspješna preduzetnica našeg grada Zorica Tasovac smatra da danas nikome nije lako da se bavi preduzetništvom, a smatra da je ženama malo teže jer imaju dodatni teret. „Žena želi da se iskaže i na svim ostalim poljima pored posla ali ja smatram da mi znamo kako taj teret da nosimo i očito je da možemo i uspijevamo“, smatra gospođa Tasovac.
Gradonačelnik Luka Petrović smatra da žena uspijeva ukoliko to i želi. „Važno je da žena dobije priliku i onda dokaže svoj kapacitet i potencijal. Ko postigne rezultate, treba da ide dalje. Mi, kao Grad Trebinje, dajemo na važnosti ženi na svim poljima i želimo da tako bude i ubuduće. Nastojimo da žene u svakom slučaju imaju isti položaj kao i muškarci“, naglasio je gospodin Petrović.
Iako se može tvrditi da su se vremena promijenila i da žene danas uživaju veća prava nego ikada ranije, činjenica je da su one i dalje daleko od potpune ravnopravnosti sa muškarcima. Uspješan kraj njihove borbe još uvijek se ne nazire.

Duška Đajić