ПОЗОРИШТЕ “ТОТАЛ” ИЗ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВОМ “ПРОФЕСИОНАЛАЦ” ОТВОРИЛО 62. ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА

Фото: Јован Видаковић

Представом “Професионалац”, у извођењу “Тотал” театра из Високог у Требињу је почео 62. Фестивал фестивала, смотра најбољих остварења аматерске позоришне продукције из Црне Горе, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине.

Саик Салихбеговић у улози Луке Лабана, Џевад Хасанбеговић као Теодор Теја Крај, Аднан Тајић у роли писца и Радмила Ђорђевић у улози Марте фестивалску публику одушевили су начином на који су донијели “Професионалца”, насталог по антологијском драмском тексу Душана Ковачевића, а у режији Јасенка Музаферије.
Прва фестивалска вече високо је подигла љествицу драмском аматеризма.
“Професионалац” или “Тужна комедија по Луки”у читању Јасенка Музаферије  је прича о буђењу људскости након што сусрет Луке Лабана (чувара режима) и његовог осамнаестогодишњег (службеног случаја) Теје прерасте у суочавање са судбином њихових унесрећених живота.
Жири публике је диплому Протагониста вечери уручио Фаику Хасанбеговићу за улогу Луке Лабана.Поред похвале за мушке ликове, посебно ваља истаћи одличну Радмилу Ђорђевић у улози ненаметљиве и брижне Марте.

Фото: Јован Видаковић

Фестивал је свечано отворио Мирко Ћурић, градоначелник Требиња који је између осталог рекао:” Драго ми је што годинама на овај начин комуницирамо и што градимо мостове чију чврстину, ваљаност и дуг вијек може да гарантује само култура. У нашем животу се показује да сви јавни пројекти, уколико нису праћени културним дотицајима, нити су извјесни нити много доносе”.
У оквиру, ове године веома богатог пратећег програма фестивала, претходно је у галерији Културног центра Требиње отворена изложба фотографија и докумената поводом 150 година Народног позориша Београд, аутора Љиљане Стевановић.


Традиционално, на платоу Културног центра организован је разговор о представи који је водио драматруг Божидар Зечевић.
Сутра, 21. јула у 20 часова и 30 минута у позоришту Културног центра Требиње на програму је представа “Немам каде да се вратим” театра “Kunstwerstatt” из Скопља.

Фото: Јован Видаковић