POZORIŠTE “TOTAL” IZ VISOKOG PREDSTAVOM “PROFESIONALAC” OTVORILO 62. FESTIVAL FESTIVALA

Foto: Jovan Vidaković

Predstavom “Profesionalac”, u izvođenju “Total” teatra iz Visokog u Trebinju je počeo 62. Festival festivala, smotra najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Saik Salihbegović u ulozi Luke Labana, Dževad Hasanbegović kao Teodor Teja Kraj, Adnan Tajić u roli pisca i Radmila Đorđević u ulozi Marte festivalsku publiku oduševili su načinom na koji su donijeli “Profesionalca”, nastalog po antologijskom dramskom teksu Dušana Kovačevića, a u režiji Jasenka Muzaferije.
Prva festivalska veče visoko je podigla ljestvicu dramskom amaterizma.
“Profesionalac” ili “Tužna komedija po Luki”u čitanju Jasenka Muzaferije  je priča o buđenju ljudskosti nakon što susret Luke Labana (čuvara režima) i njegovog osamnaestogodišnjeg (službenog slučaja) Teje preraste u suočavanje sa sudbinom njihovih unesrećenih života.
Žiri publike je diplomu Protagonista večeri uručio Faiku Hasanbegoviću za ulogu Luke Labana.Pored pohvale za muške likove, posebno valja istaći odličnu Radmilu Đorđević u ulozi nenametljive i brižne Marte.

Foto: Jovan Vidaković

Festival je svečano otvorio Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja koji je između ostalog rekao:” Drago mi je što godinama na ovaj način komuniciramo i što gradimo mostove čiju čvrstinu, valjanost i dug vijek može da garantuje samo kultura. U našem životu se pokazuje da svi javni projekti, ukoliko nisu praćeni kulturnim doticajima, niti su izvjesni niti mnogo donose”.
U okviru, ove godine veoma bogatog pratećeg programa festivala, prethodno je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 150 godina Narodnog pozoriša Beograd, autora Ljiljane Stevanović.


Tradicionalno, na platou Kulturnog centra organizovan je razgovor o predstavi koji je vodio dramatrug Božidar Zečević.
Sutra, 21. jula u 20 časova i 30 minuta u pozorištu Kulturnog centra Trebinje na programu je predstava “Nemam kade da se vratim” teatra “Kunstwerstatt” iz Skoplja.

Foto: Jovan Vidaković