ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО НА ПОНОС ТРЕБИЊА У СРБИЈИ

Градско позориште са двије представе у три града у Србији промовисало Културни центар , Требиње и Српску.

Градско позориште које дјелује при Културном центру Требиње гостовало је у оквиру шесте по реду манифестације “Дани Републике Српске у Србији” у Смедеревској Паланци, Инђији и Крушевцу са представама “Слуге” и “Сумња”.

“Публика је обје преставе одлично прихватила и глумце наградила громогласним аплаузом. Имали смо част да представљамо наш град у оквиру ове важне манифестације и мислим да смо то урадили на најбољи могући начин”, рекао је Жељко Милошевић, управник Градског позоришта Требиње.

Догађаји ове врсте увијек су прилика да се успоставе нови контакти како би се културна сарадња између, у овом случају позоришта подигла на један виши ниво . Требиње, иако мали град има богату позоришну традицију коју покушава да одржи и у овим за културу не баш најсретнијим временима.

Жељко Милошевић, са поносом истиче да је Градско позориште са чак два позоришна комада представљало Требиње на Данима Српске у Србији, а ова чињеница добија на значају ако се зна да много већи градови нису одабрани да оваквим садржајима учествују на промоцији Српске.

Милошевић посебно истиче нова пријатељства и контакте који би требало да интезивирају културну сарадњу између Требиња, Инђије, Смедеревске Паланке и Крушевца.

Приликом гостовања представе “Слуге” у Смедеревској Паланци предсједник општине, Никола Вучен је у поздравном говору између осталог рекао да је у разговору са градоначелником Требиња Луком Петровићем договорио братимљење општине Смедеревска Паланка са градом Требињем до краја ове године, што ће сигурно допринијети развоју сарадње у области не само позоришта и културе већ и у другим сегментима живота и рада. Од Милошевића смо сазанли да су управници позоришта Требиња и Смедеревске Паланке договорили интезивнију размјену позоришних садржаја, а разговарало се и о могућностима рада на заједничком пројекту

И у Инђији и Крушевцу , управник нашег позоришта имао је више конструктивних састанака на којима се говорило о потреби ближе позоришне и културне сарадње . Овај вид сарадње својим присусвом подржали су представници управа града Крушевца и општине Инђија.

Састанцима су присуствовали и представници Установе Републике Српске у Београду која је уједно и организатор манифестације “Дани РС У Србији”. Они су у потпуности подржали све конструктивне идеје и за будуће пројекте и активности обаћали подршку.

” Захваљујем се свима који су препознали важност позоришта и који су поржали и подржавају позоришно стваралаштво у Требињу, као и свима који су омогућили да свој рад преставимо у градовима Србије у оквиру овако важне манифестације као што је “Дани Републике Српске у Србији”, рекао је Милошевић.