POZORIŠNO STVARALAŠTVO NA PONOS TREBINJA U SRBIJI

Gradsko pozorište sa dvije predstave u tri grada u Srbiji promovisalo Kulturni centar , Trebinje i Srpsku.

Gradsko pozorište koje djeluje pri Kulturnom centru Trebinje gostovalo je u okviru šeste po redu manifestacije “Dani Republike Srpske u Srbiji” u Smederevskoj Palanci, Inđiji i Kruševcu sa predstavama “Sluge” i “Sumnja”.

“Publika je obje prestave odlično prihvatila i glumce nagradila gromoglasnim aplauzom. Imali smo čast da predstavljamo naš grad u okviru ove važne manifestacije i mislim da smo to uradili na najbolji mogući način”, rekao je Željko Milošević, upravnik Gradskog pozorišta Trebinje.

Događaji ove vrste uvijek su prilika da se uspostave novi kontakti kako bi se kulturna saradnja između, u ovom slučaju pozorišta podigla na jedan viši nivo . Trebinje, iako mali grad ima bogatu pozorišnu tradiciju koju pokušava da održi i u ovim za kulturu ne baš najsretnijim vremenima.

Željko Milošević, sa ponosom ističe da je Gradsko pozorište sa čak dva pozorišna komada predstavljalo Trebinje na Danima Srpske u Srbiji, a ova činjenica dobija na značaju ako se zna da mnogo veći gradovi nisu odabrani da ovakvim sadržajima učestvuju na promociji Srpske.

Milošević posebno ističe nova prijateljstva i kontakte koji bi trebalo da inteziviraju kulturnu saradnju između Trebinja, Inđije, Smederevske Palanke i Kruševca.

Prilikom gostovanja predstave “Sluge” u Smederevskoj Palanci predsjednik opštine, Nikola Vučen je u pozdravnom govoru između ostalog rekao da je u razgovoru sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem dogovorio bratimljenje opštine Smederevska Palanka sa gradom Trebinjem do kraja ove godine, što će sigurno doprinijeti razvoju saradnje u oblasti ne samo pozorišta i kulture već i u drugim segmentima života i rada. Od Miloševića smo sazanli da su upravnici pozorišta Trebinja i Smederevske Palanke dogovorili intezivniju razmjenu pozorišnih sadržaja, a razgovaralo se i o mogućnostima rada na zajedničkom projektu

I u Inđiji i Kruševcu , upravnik našeg pozorišta imao je više konstruktivnih sastanaka na kojima se govorilo o potrebi bliže pozorišne i kulturne saradnje . Ovaj vid saradnje svojim prisusvom podržali su predstavnici uprava grada Kruševca i opštine Inđija.

Sastancima su prisustvovali i predstavnici Ustanove Republike Srpske u Beogradu koja je ujedno i organizator manifestacije “Dani RS U Srbiji”. Oni su u potpunosti podržali sve konstruktivne ideje i za buduće projekte i aktivnosti obaćali podršku.

” Zahvaljujem se svima koji su prepoznali važnost pozorišta i koji su poržali i podržavaju pozorišno stvaralaštvo u Trebinju, kao i svima koji su omogućili da svoj rad prestavimo u gradovima Srbije u okviru ovako važne manifestacije kao što je “Dani Republike Srpske u Srbiji”, rekao je Milošević.