prah

TREBINJE │ Nataša Ninković i Zoran Cvijanović izveli su večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra predstavu „Prah“, po tekstu Đerđa Špira, a u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića.

Komad jednog od najznačajnijih savremenih mađarskih dramskih autora, rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, tumači odnos bračnog para srednjih godina, koji nakon dobitka na lotu zapada u krizu – i iz straha, moralnih implikacija i ljubavi odlučuje da se odrekne zakašnjelog materijalnog usrećenja.

IMG_2894

„Kaže se da nije strašno šta beda uradi u stomaku, već šta uradi u mozgu. Kod naših likova je mnogo uradila. Sve treba da dođe u svoje vreme, tako da je ovaj zakašnjeli dobitak na lotu više ličio na poigravanje sudbina sa njima“, ističe glumica Nataša Ninković, dodajući da je odbacivanje takvog usrećenja, iako za mnoge neobičan, stoga i realan ishod drame dva lika, posebno što je dobitak na lotu uvijek i svojevrsna pandorina kutija.

Zoran Cvijanović ističe da je posebno delikatno bilo igrati komad u kome likovi nemaju svoje ime i prezime, čime pretenduju da tumače univerzalni muški i ženski princip.

„Meni se čini da smo vrlo blizu da pokažemo koliko žene na neki način žive u brizi i strahu, a muškarci – u krivici i odgovornosti. I na tome smo izgradili naš odnos i sukob – ali je takođe vidljivo u ishodištu tog odnosa koliko se to dvoje ljudi ustvari vole“, kaže Cvijanović.

On dodaje da mu je ovo „već treći ili četvrti glumački brak“ sa Natašom Ninković, ali prvi na pozorišnim daskama, te da je najveći izazov bio – odgovoriti „na toliku energiju i snagu“ sa kojom njegova partnerka tumači na sceni.

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Nataša Ninković za maestralno odigranu ulogu Žene u predstavi „Prah“ osvojila je nedavno nagradu za najbolju žensku ulogu na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Gostovanje u Trebinju organizovali su Kulturni centar i Pozitivna Srpska.

Prvi put pred svojim Trebinjcima

Prepuna sala Kulturnog centra dugotrajnim aplauzom i ovacijama pozdravila je poznati glumački tandem, a susret sa trebinjskom publikom poseban je bio za Natašu Ninković, rođenu Trebinjku, koja je, neobično, večeras prvi put kao profesionalac igrala na daskama gdje je napravila svoje prve glumačke korake.

IMG_2907

„Bila sam jako uzbuđena i imala sam tremu – zato što se još od 1977. godine, kada sam sa sedam godina igrala ovde prvu predstavu, ništa nije promenilo u ovom pozorištu. To me u isto vreme i obradovalo i rastužilo“, kaže Ninkovićeva dodajući da ne zna pravi odgovor na pitanje – zašto se dugo čekalo na priliku i poziv za prvo gostovanje u svom rodnom gradu.

https://www.youtube.com/watch?v=N84r9T6oXkM