Povodom 9.maja: U Trebinju marš „Besmrtnog puka“

 

ТРЕБИЊЕ │ Поводом 9.маја, Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, у Требињу ће сутра, по први пут, бити одржан марш „Бесмртног пука“.

Почетак свечаног марша, током којег је планирано да учесници носе фотографије својих предака који су учествовали у антифашистичкој борби, је у 18 часова и 30 минута, код споменика Луки Вукаловићу, на обали Требишњице.

Учесници марша одаће пошту и положити цвијеће на све споменике ослободилачких ратова, након чега ће, у 19,15 часова, код Споменика борцима НОР-а и жртвама фашистишког терора у градском парку бити уприличено обраћање градоначелника Требиња Луке Петровића, представника Амбасаде Руске Федерације у БиХ, СУБНОР-а Требиње и Међународног савеза „Насљедници побједе“.

Програм манифестације завршава се свечаном академијом у Kултурном центру Требиње, од 19 часова и 30 минута, уз богат културноумјетнички програм.

Организатори скупа су: СУБНОР Требиње,Међународни савез „Насљедници побједе“ и Град Требиње, уз подршку Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова и Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији, а формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011. година, када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату.

За само неколико година овај покрет се проширио на 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од пола милиона грађана на челу са председником Русије Владимиром Путином.

Прошле године је марш „Бесмртног пука“ одржан у 40 земаља свијета, укључујући и РС.

Централна прослава обиљежавања Дана побједе над фашизмом у РС биће одржана у Бањалуци, 9.маја, а историјском часу присуствоваће и делегација из нашег града.