POSLIJE 15 GODINA SVEČANO OTVOREN NARODNI MUZEJ U BEOGRADU

Narodni muzej, najstarija i najznačajnija ustanova kulture u Srbiji, otvoren je sinoć u Beogradu poslije 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz svijeta kulture, državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica.

Narodni muzej je otvorio svoja vrata posjetiocima koji će imati priliku da vide četiri hiljade eksponata od 400.000 artefekata koliko Narodni muzej posjeduje.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umjetnosti 20. vijeka.

Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svjedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umjetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima.

Da podsjetimo, Narodni muzej u Beogradu otvoren je 10. maja 1844. godine, ukazom ministra prosvjete Jovana Sterije Popovića.

Sadašnja zgrada muzeja podignuta je 1903. godine. Realizovana je prema projektima arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića.

Jedna od naznačajnijih ustanova kulture u Srbiji otvorena je utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom od 10 – 18 časova, a četvrtkom i subotom od 12 – 20 časova.

Cijena ulaznice je 300 dinara (5KM), dok je nedjeljom ulaz besplatan.

Dragi Trebinjci, bez obzira na povod kojim u Beogradu boravite, uljepšajte sebi dan – posjetite Narodni muzej.