„ПОСЛЕДЊА ПЕСМА“ У ЧАСТ ЈОВАНУ ДУЧИЋУ ОДИГРАНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Фото:Јован Видаковић

Првог дана традиционалне, тродневне манифестације  „Дучићеве вечери поезије“, у Културном центру Требиње изведена је  позоришна представа о Јовану Дучићу –  „Последња песма“.

„Последња песма“  је настала прије пет година поводом 70 година од смрти признатог српског пјесника и дипломате Јована Дучића. Рађена је у адаптацији и режији Марка Мисираче по тексту ТВ ауторке Аните Панић, која је за радњу драме одабрала период између 1941. и 1943, посљедње године живота пјесника.

Фото:Јован Видаковић

Представа се бави биографијом нашег славног пјесника и открива и неке мање познате ствари из његовог приватног и јавног живота. У овом узбудљивом комаду о љубави, страсти, кајању, пропуштеним приликама и стиховима који живот значе, срећемо великог пјесника старог, сломљеног, далеко од свог завичаја, како у  „обећаној“  Америци пребира по својим успоменама.

Улогу Дучића тумачи глумац Народног позоришта у Београду  Небојша Кундачина, који каже да се, и пет година након премијере ове представе у Требињу, радује сваком њеном извођењу.

Фото:Јован Видаковић

„Дучић у једном тренутку, пред крај живота, у Америци, схвата да је далеко од своје отаџбине и свог народа којег је захватио Други светски рат. Схвата да не може да помогне, да је одсечен, а схвата и да је његов животни пут при крају. Пред собом види једног младог човека, Јована, и то је кључни тренутак у животу кад схватамо да је све пролазно, а да се живот и даље наставља. Један Јован завршава, други наставља“, казао је  Кундачина.

Дучићеву велику љубав Јованку Јовановић Тодоровић игра глумица Народног позоришта Републике Српске  Маја Колунџија Зорое, а освјежење у овој представи био је  млади глумац Милан Зарић, који је вечерас дебитовао на позоришним даскама, у улози младог Јована.

„Ја играм Јована, Дучићевог имењака, по ком сам и добио име. Предложен сам од стране његовог рођака Михаила да му помажем и будем при руци. Ја сам, као и Дучић, Херцеговац, моји родитељи су из Требиња, али сам одрастао у Америци. Стицајем околности, дошао сам да му се нађем у невољи“, рекао је  Зарић.

Вечерашња представа је реализована поводом 75 година од смрти Јована Дучића. Овај пројекат урађен је уз подршку и сарадњу Представништва Републике Српске у Србији и Владе Републике Српске.

фото:Јован Видаковић

„План нам је да ова представа, која је до сада обишла многе градове широм РС, Србије и Канаде, игра у свим градовима гдје је Дучић био амбасадор. Већ смо били у Атини и Солуну, а планирамо да наставимо путем Дучићеве дипломатске мисије и гостујемо у Будимпешти, Риму, Паризу и осталим градовима“, навео је  продуцент представе Владимир Кордановић.

Сутра вече, од 20.00 часова, у позоришној сали Културног центра Требиње биће одржана свечана академија  „Код кнеза на балу“.

Фото:Јован Видаковић

Душка Ђајић