Poručili umjetnici iz Crne Gore: Bogatstvo je u različitostima

ТРЕБИЊЕ │ У организацији Kултурног центра Требиње, вечерас је у галерији ове установи отворена колективна изложба радова особа са инвалидитетом из Црне Горе, под називом „Богатство различитости“.

Публици су представљена 34 рада четири умјетника: Милице Лакићевић, Милене и Бранка Ђуровића и Милана Шарановића, рађених у комбинованој, техници цртежа и графике.

Изложба је дио пројекта „Artisti Disabili Montegrini“, који дијелом финансира Министарство културе Црне Горе, у циљу афирмације богатог и разноврсног стваралаштва особа са инвалидитетом у Црној Гори.

Изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић, истакавши да изложба афирмише различитости у пуном смислу, али и их демистификује – говорећи нам о универзалости умјетничког израза.

Такође, говори нам о стваралачком а што је још важније – духовном богатству сваког од аутора. Ови аутори имају више различитости – него што су слични околини и људима око себе“, рекао је Милошевић.

Он је додао да изложба подсјећа да је богатство у различитостима, али у исто вријеме – и „колико је важно дати им простора да се развију, затим и испоље и учине свако друштво бољим и занимљивијим“.

Један од аутора, Милан Шарановић, каже да први пут излаже изван Црне Горе и да га радује што је у Требињу изложба наишла на отворена врата и добродошлицу управе Културног центра.

Наша је жеља да, с једне стране, промовишемо стваралаштво особа са инвилидетом из Црне Горе, а са друге – да својим примјером негдје подстакнемо и друге на стваралаштво“, каже Шарановић, додајући да њега на креативност подстиче „стваран живот, оно што види и доживи, и што у тренутку инспирације материјализује кроз умјетничко дјело“.

Р.С.