Poručili umjetnici iz Crne Gore: Bogatstvo je u različitostima

TREBINJE │ U organizaciji Kulturnog centra Trebinje, večeras je u galeriji ove ustanovi otvorena kolektivna izložba radova osoba sa invaliditetom iz Crne Gore, pod nazivom „Bogatstvo različitosti“.

Publici su predstavljena 34 rada četiri umjetnika: Milice Lakićević, Milene i Branka Đurovića i Milana Šaranovića, rađenih u kombinovanoj, tehnici crteža i grafike.

Izložba je dio projekta „Artisti Disabili Montegrini“, koji dijelom finansira Ministarstvo kulture Crne Gore, u cilju afirmacije bogatog i raznovrsnog stvaralaštva osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević, istakavši da izložba afirmiše različitosti u punom smislu, ali i ih demistifikuje – govoreći nam o univerzalosti umjetničkog izraza.

Takođe, govori nam o stvaralačkom a što je još važnije – duhovnom bogatstvu svakog od autora. Ovi autori imaju više različitosti – nego što su slični okolini i ljudima oko sebe“, rekao je Milošević.

On je dodao da izložba podsjeća da je bogatstvo u različitostima, ali u isto vrijeme – i „koliko je važno dati im prostora da se razviju, zatim i ispolje i učine svako društvo boljim i zanimljivijim“.

Jedan od autora, Milan Šaranović, kaže da prvi put izlaže izvan Crne Gore i da ga raduje što je u Trebinju izložba naišla na otvorena vrata i dobrodošlicu uprave Kulturnog centra.

Naša je želja da, s jedne strane, promovišemo stvaralaštvo osoba sa invilidetom iz Crne Gore, a sa druge – da svojim primjerom negdje podstaknemo i druge na stvaralaštvo“, kaže Šaranović, dodajući da njega na kreativnost podstiče „stvaran život, ono što vidi i doživi, i što u trenutku inspiracije materijalizuje kroz umjetničko djelo“.

R.S.