Porodica Tešanović poklonila biblioteci 863 knjige

TREBINJE I Bračni par Branko i Vesna Tešanović iz našeg grada donirali su čak 863 knjige iz svoje privatne kolekcije trebinjskoj Narodnoj biblioteci, potvrdila je za Radio Trebinje Mirela Ćuk, bibliotekarka ove ustanove.

„Svaka knjiga je vrijedna na svoj način, jer smo dobili istorijske knjige, stručnu literaturu i beletristiku. Privatna kolekcija koju su godinama prikupljali sa ljubavlju. Lijepa donacija i veoma smo zahvalni porodici Tešanović“, istakla je Ćuk.

Ona kaže da im knjige često donose i sugrađani, nije to puno knjiga ali svaki poklon je dobrodošao.

Ćuk dodaje da nastoje da dopune svoj knjižni fond i da svake godine nabave određeni broj knjiga u zavisnosti od finansijske situacije.

„Trudimo se da čitaocima izađemo u susret, da na policama ne budu stare knjige. Najčešće kupujemo školsku lektiru jer se ona iz godine u godinu mijenja. Zatim popularnu beletristiku, a u zadnje vrijeme dosta se čita i moderna psihologija. Trudimo da imamo sve što je aktuelno kod nas i u svijetu“, rekla je ona za Radio Trebinje.

Narodna biblioteka Trebinje ima lijep knjižni fond, ali i problem sa prostorom u kojem bi one bile smještene. Za sada snalaze se nekako, ali bilo bi dobro da se i prostor proširi.

Ćuk napominje da je u toku i upis novih članova za 2017. godinu.

„Cijena upisa je 10 KM na godišnjem nivou. Oslobođeni su plaćanja osnovci, penzioneri i ratni vojni invalidi. Radno vrijeme biblioteke je od 7:30 do 19:30 svakim radnim danom i subotom od 8 do 13 časova. Pozivamo sve naše sugrađane koji vole da čitaju da se učlane, ali i zamolila bi sve nesavjesne čitaoce koji su ostali dužni knjige od prošle godine da nam ih vrate“, zaključuje Ćuk.

Narodna biblioteka Trebinje trenutno ima oko 1.700 članova.

D.M.