Породица Тешановић поклонила библиотеци 863 књиге

ТРЕБИЊЕ I Брачни пар Бранко и Весна Тешановић из нашег града донирали су чак 863 књиге из своје приватне колекције требињској Народној библиотеци, потврдила је за Радио Требиње Мирела Ћук, библиотекарка ове установе.

„Свака књига је вриједна на свој начин, јер смо добили историјске књиге, стручну литературу и белетристику. Приватна колекција коју су годинама прикупљали са љубављу. Лијепа донација и веома смо захвални породици Тешановић“, истакла је Ћук.

Она каже да им књиге често доносе и суграђани, није то пуно књига али сваки поклон је добродошао.

Ћук додаје да настоје да допуне свој књижни фонд и да сваке године набаве одређени број књига у зависности од финансијске ситуације.

„Трудимо се да читаоцима изађемо у сусрет, да на полицама не буду старе књиге. Најчешће купујемо школску лектиру јер се она из године у годину мијења. Затим популарну белетристику, а у задње вријеме доста се чита и модерна психологија. Трудимо да имамо све што је актуелно код нас и у свијету“, рекла је она за Радио Требиње.

Народна библиотека Требиње има лијеп књижни фонд, али и проблем са простором у којем би оне биле смјештене. За сада сналазе се некако, али било би добро да се и простор прошири.

Ћук напомиње да је у току и упис нових чланова за 2017. годину.

„Цијена уписа је 10 КМ на годишњем нивоу. Ослобођени су плаћања основци, пензионери и ратни војни инвалиди. Радно вријеме библиотеке је од 7:30 до 19:30 сваким радним даном и суботом од 8 до 13 часова. Позивамо све наше суграђане који воле да читају да се учлане, али и замолила би све несавјесне читаоце који су остали дужни књиге од прошле године да нам их врате“, закључује Ћук.

Народна библиотека Требиње тренутно има око 1.700 чланова.

Д.М.