tff press

TREBINJE │ Dodjelom nagrade Zlatni platan glumici Tanji Bošković i projekcijom filma „Igra u tami“ Juga Radivojevića, sutra u Trebinju počinje 4. Festival mediteranskog i evropskog filma.

Tokom sedam festivalskih dana na Ljetnoj sceni Doma mladih u Trebinju biće prikazano 14 filmova, među kojima i značajan broj premijera, a u okviru četiri programske cjeline: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i omaž laureatima/Hercegovina na filmu. Program svake večeri počinje u 20:30, a ulaz za sve projekcije je slobodan.

Želja je bila da, sa jedne strane, promovišemo najnoviji domaći film i publici priredimo druženje sa autorima, zbog čega smo se potrudili da bar dvije-trećine prikazanih filmova budu premijere. S druge strane – želimo da njegujemo komunikaciju i kulutrnu razmjenu sa našim užim i širim, evromediteranskim regionom“, rekao je večeras na pres konferenciji uoči početka smotre umjetnički direktor festivalaPeđa Milojević.

pedja milojevic

Pored Tanje Bošković, ovogodišnji laureat Zlatnog platana – nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji je i Rade Šerbedžija, kojem će priznanje biti dodijeljeno uoči zatvaranja, posljednje festivalske večeri.

Tanja Bošković je ikona ne samo jugoslovenske već i evromediteranske kinematografije i zaštitni znak mnogih reditelja. S druge strane, Rade Šerbedžija je umjetnik koji je ostavio neizmjeran trag ne samo u jugoslovenskoj, već i evropskoj i američkoj kinematografiji. O dobitnicima odlučuje Savjet festivala, a sve dosadašnje odluke i tih šest imena koji su dobili nagradu Zlatni platan – i kod najoštrijih kritičara mogu naići samo na podršku“, kaže Milojević.

Festival organizuju Tangram centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinja, u saradnji sa Alpe-Adria kulturnom mrežom iz Beča, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture RS i Uprave za dijasporu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

Medijski pokrovitelj je Elta TV. Medijski sponzori su Radio Trebinje, Glas Trebinja i portal Trebinje Lajv.

Prvi jubilej – na novoj pozornici i sa modernom opremom

Direktor festivala Miljan Vuković rekao je da ni organizacija ovog festivala nije prošla bez finansijskih poteškoća, te najavio da će koorganizator Kulturni centar uputiti inicijativu Skupštini grada da u budžetu grada naredne godine Festival evropskog i mediteranskog filma dobije zaseban grant, a time i stabilnije finansiranje.

On je podsjetio da je zbog rekonstrukcije zgrade Kulturnog centra domaćin festivala ove godine Dom mladih, te najavio da će za mali jubilej – svoje 5. izdanje – festival dobiti novo mjesto održavanja: biće organizovan na ljetnoj sceni koja se gradi na krovu Kulturnog centra.

Direktor Kulturnog centra Dejan Bodiroga ističe da će za festival mnogo značiti i rekonstrukcija bioskopske sale ove ustanove – čime će se otvoriti mogućnost da se dio festivalskih projekcija održava i u zimskom periodu.

„Rekonstrukcijom sale dobićemo i novu opremu za projekcije, koja će biti naša, a pritom i mnogo kvalitetnija od ove koju iznajmljujemo od distributera“, ističe Bodiroga.