POČEO 65. „FESTIVAL FESTIVALA“

Predstavom „Danilo“ u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta, u Kulturnom centru Trebinje večeras je počeo 65. „Festival festivala“, smotra najboljih ostvarenja amaterske pozorišne scene iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tekst i režiju pozorišnog komada „Danilo“ potpisuje Dragan Koprivica, a na trebinjsku scenu ga je donio osmočlani iskusni ansambl glumaca amatera iz Bijelog Polja.

Za literarni predložak Koprivica je uzeo segment iz biografije velikog Danila Kiša, stavljajući akcenat na sudbinu njegove majke, Crnogorke Milice Dragićević. Na faktografske podatke i stvarne likove Koprivica je nadogradio svoju dramsku priču o moralnoj snazi patrijarhalne familije, o beskrajnoj, do jednog trena nepomućenoj, porodičnoj harmoniji i ljubavi, nakon čega dolazi do iznenadnog procesa otuđenja oca porodice od svojih najdražih.

Dragan Koprivica je na zanimljiv način fokus prebacio na lik majke.

„Za mene je žena osnov kosmosa i svakog pravog sociuma, ona je pokretač svega dobrog. Žena u Crnoj Gori nema pravo da pogriješi, htio sam da napravim himnu za crnogorsku majku, htio sam da pokažem da bez žene nema porodice“, zaključio je režiser Koprivica.

Za protagonistu prve večeri festivala proglašen je Jusuf Bajramspahić, za ulogu oca Eduarda.

U okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba fotografija Narodnog pozorišta u Beogradu „Borislav Grigorović, reditelj“ autora Dragice Gaćeše.

Sutra veče, 21. jula, u 20 časova i 30 minuta na programu je predstava „Ožalošćena porodica“, klasik najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića, u režiji Igora Pavlovića, a izvešće je glumci pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke.

Dobro došli u pozorište!