POČELO OBILJEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA – 25 GODINA OD OSNIVANJA TREĆEG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE POLICIJE – HERCEGOVINA


Povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Trećeg odreda Specijalne brigade Policije – Hercegovina, Udruženje veterana ovog Odreda u saradnji sa UDPB „Nasljeđe“, GBO Trebinje, MUP-om RS, Muzejom žrtava genocida i Kulturnog centra Trebinje, večeras je u galeriji Kulturnog centra otvorena izložba slika i vajarskih radova „Belezi velikih zločina“, autora dr Veljka Đurića Mišine.
Prisutnima su se obratili Dejan Bodiroga – u ime Udruženja veterana Trećeg odreda SBP – Hercegovina i Saša Pešikan – u ime UDPB „Nasljeđe“. Oni su istakli značaj očuvanja sjećanja na herojsku borbu svih boraca koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske kao i značaj prikazivanja zločina nad nevinim žrtvama sadašnjim i budućim generacijama, kako bi sačuvali od zaborava istoriju srpskog naroda.
Zatim se obratio i sam autor izložbe, dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida. „Ova kolekcija je nešto posebno u opštoj svetskoj muzeologiji. Radi se o umetničkim radovima na određene istorijske događaje koji su opštepoznati: Jasenovac, Kozara, Sajmište, Oluja, Racija u Novom Sadu, Kraljevo, Kragujevac… Imamo nameru da proširimo zbirku i drugim vrstama umetničkih radova kako bismo prikazali velike zločine nad srpskim narodom tokom 20. veka“, naveo je Mišina.
Izložbu čini 15 djela velikana srpske umjetnosti: Milića od Mačve, Vesne Tatar, Slavenke Kovačević Tomić, Zorana Turkana, Dragana Ristića i drugih.
Izložba će biti otvorena 20 dana.
Nakon otvaranja izložbe, prikazan je dokumentarni film „Djeca“, autora Denisa Bojića. Film je potresno svjedočenje četvoro preživjelih roditelja koji su u ratu izgubili po troje djece. Namjera autora je bila da ovim prikazivanjem naglasi važnost pamćenja stradalničke istorije Srba kako se ona ne bi ponovila.
Sutra, 2. decembra, nakon polaganja cvijeća na spomenik poginulim pripadnicima policije, ispred zgrade Policijske uprave Trebinje, biće upriličena svečana akademija u Kulturnom centru, sa početkom u 12.00 časova.