POČELO OBILJEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA – 25 GODINA OD OSNIVANJA TREĆEG ODREDA SPECIJALNE BRIGADE POLICIJE – HERCEGOVINA


Поводом обиљежавања 25 година од оснивања Трећег одреда Специјалне бригаде Полиције – Херцеговина, Удружење ветерана овог Одреда у сарадњи са УДПБ „Насљеђе“, ГБО Требиње, МУП-ом РС, Музејом жртава геноцида и Културног центра Требиње, вечерас је у галерији Културног центра отворена изложба слика и вајарских радова „Белези великих злочина“, аутора др Вељка Ђурића Мишине.
Присутнима су се обратили Дејан Бодирога – у име Удружења ветерана Трећег одреда СБП – Херцеговина и Саша Пешикан – у име УДПБ „Насљеђе“. Они су истакли значај очувања сјећања на херојску борбу свих бораца који су учествовали у стварању Републике Српске као и значај приказивања злочина над невиним жртвама садашњим и будућим генерацијама, како би сачували од заборава историју српског народа.
Затим се обратио и сам аутор изложбе, др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида. „Ова колекција је нешто посебно у општој светској музеологији. Ради се о уметничким радовима на одређене историјске догађаје који су општепознати: Јасеновац, Козара, Сајмиште, Олуја, Рација у Новом Саду, Краљево, Крагујевац… Имамо намеру да проширимо збирку и другим врстама уметничких радова како бисмо приказали велике злочине над српским народом током 20. века“, навео је Мишина.
Изложбу чини 15 дјела великана српске умјетности: Милића од Мачве, Весне Татар, Славенке Ковачевић Томић, Зорана Туркана, Драгана Ристића и других.
Изложба ће бити отворена 20 дана.
Након отварања изложбе, приказан је документарни филм „Дјеца“, аутора Дениса Бојића. Филм је потресно свједочење четворо преживјелих родитеља који су у рату изгубили по троје дјеце. Намјера аутора је била да овим приказивањем нагласи важност памћења страдалничке историје Срба како се она не би поновила.
Сутра, 2. децембра, након полагања цвијећа на споменик погинулим припадницима полиције, испред зграде Полицијске управе Требиње, биће уприличена свечана академија у Културном центру, са почетком у 12.00 часова.