ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ ВЕРЕ ХОРВАТ И РИСТА ВАСИЛЕВСКОГ

Два сјајна пјесника, биографија вриједних пажње, Вера Хорват и Ристо Василевски ноћ Велике Госпојине уљепшали су својим стиховима које су надахнуто казивали бројној публици на платоу испред Културног центра Требиње.
 
“Као млад пјесник долазио сам на Требињске вечери поезије. а сада као стар човјек у Требињу  говорим вам своју поезију”, рекао је  Василевски.
 
 
Ристо Василевски је  члан Македонске академије наука и умјетности и Академије Словенских књижевности у Варни. Оснивач је Међународног фесивала “Смедеревска песничка јесен”, директор и главни уредник реномиране издавачке куће “Арка” и уредник у часопису Монс Ауреус. Лауреат је преко педесет домаћих и свјетских награда и признања.
 
Овај велики пјесник требињској публици казиовао је своју још необјављену поезију. 
 
Ристо Василевски по ријечима Вере Хорват .”Пише и размишља, дише и сања на два језика – македонском и српском. На њима пише поезију, есеје а у новије време и посебну књижевну форму – филозофеме, које својом формом и садржајем измичу строгом жанровском одређењу”.
 
 
Вера Хорват, есејиста, пјесник и књижевни преводилац са пет свјетских језика по први пут борави у Требињу и како рече “У граду Дучића тешко је не бити песник”.
 
Вера Хорват је члан Словенске академије књижевности  и умјетности у Варни, добитник је више националних и иностраних признања и награда за поезију и преводилаштво.
 
Вера Хорват и Ристо Василевски, на крају поетске вечери даровали су своје књиге Народној библиотеци у Требињу . Овај гест публика је поздравила громогласним аплаузом а у име библиотеке поклон је примила  директорица Милосава Супић Вуковић.
 
 
Пјесничко  вече Вере Хорват и Риста Василевског организовао је Културни центар Требиње.