PJESNIČKO VEČE VERE HORVAT I RISTA VASILEVSKOG

Dva sjajna pjesnika, biografija vrijednih pažnje, Vera Horvat i Risto Vasilevski noć Velike Gospojine uljepšali su svojim stihovima koje su nadahnuto kazivali brojnoj publici na platou ispred Kulturnog centra Trebinje.
 
“Kao mlad pjesnik dolazio sam na Trebinjske večeri poezije. a sada kao star čovjek u Trebinju  govorim vam svoju poeziju”, rekao je  Vasilevski.
 
 
Risto Vasilevski je  član Makedonske akademije nauka i umjetnosti i Akademije Slovenskih književnosti u Varni. Osnivač je Međunarodnog fesivala “Smederevska pesnička jesen”, direktor i glavni urednik renomirane izdavačke kuće “Arka” i urednik u časopisu Mons Aureus. Laureat je preko pedeset domaćih i svjetskih nagrada i priznanja.
 
Ovaj veliki pjesnik trebinjskoj publici kaziovao je svoju još neobjavljenu poeziju. 
 
Risto Vasilevski po riječima Vere Horvat .”Piše i razmišlja, diše i sanja na dva jezika – makedonskom i srpskom. Na njima piše poeziju, eseje a u novije vreme i posebnu književnu formu – filozofeme, koje svojom formom i sadržajem izmiču strogom žanrovskom određenju”.
 
 
Vera Horvat, esejista, pjesnik i književni prevodilac sa pet svjetskih jezika po prvi put boravi u Trebinju i kako reče “U gradu Dučića teško je ne biti pesnik”.
 
Vera Horvat je član Slovenske akademije književnosti  i umjetnosti u Varni, dobitnik je više nacionalnih i inostranih priznanja i nagrada za poeziju i prevodilaštvo.
 
Vera Horvat i Risto Vasilevski, na kraju poetske večeri darovali su svoje knjige Narodnoj biblioteci u Trebinju . Ovaj gest publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom a u ime biblioteke poklon je primila  direktorica Milosava Supić Vuković.
 
 
Pjesničko  veče Vere Horvat i Rista Vasilevskog organizovao je Kulturni centar Trebinje.