PETOGODIŠNJICA ULUIH „MILORAD ĆOROVIĆ“: ZA JUBILEJ – GODIŠNJA IZLOŽBA SLIKA ŠIROM HERCEGOVINE

TREBINJE I Petogodišnjicu uspješnog rada Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ obilježilo je ovog ljeta godišnjom izložbom slika članova udruženja, organizovanih u Ljubinju, Nevesinju i Bileći.

Ljubitelji umjetnosti bili su u prilici da pogledaju četrdesetak slika, čiji su autori dvadesetak najaktivnijih članova udruženja.

„Tradicionalna godišnja izložba članova našeg udruženja ranijih godina bila je upriličena na Trgu slobode u Trebinju. Ove godine odlučili smo, da s obzirom da slavimo mali ali za nas značajan jubilej, da izložbu prikažemo u ostalim mjestima naše regije“, kaže za Radio Trebinje Nina Lojović Milinić, predsjednik Udruženja.

Ona ističe da su izložbe naišle na dobar prijem kod posjetilaca i da ih raduje što će radovi naših umjetnika uskoro biti predstavljeni i u Berkovićima. U Trebinju je jubilej prethodno obilježen brojnim likovnim radionicama.

Proteklih pet godina Udruženje je, između ostalog, organizovalo godišnje izložbe radova članova udruženja, brojne kolektivne izložbe i likovne radionice, između ostalog – i za djecu sa posebnim potrebama, kao i izložbu sa Srpskim udruženjem „Ћирилица“ Trebinje.

Nina Lojović Milinić podsjeća i da je talenat naših umjetnika uspješno predstavljen i na izložbi u Strazburu, koja je organizovana povodom predstavljanja kulturnih vrijednosti RS, te da su suorganizatori i učesnici međunarodne likovne kolonije „Kolo“ u Muzeju Hercegovine.

Problema u radu, navodi, gotovo da nemaju jer stvaraju kao jedna velika porodica, a finansiraju se putem raznih projekata za koje apliciraju na razne adrese, kao i sredstvima od članarina.

„Poteškoća bude jedino oko transporta i postavke izložbi. Ne treba nam ni puno novca, snalazimo se, ne treba tražiti previše. Izražavamo zahvalnost Gradu Trebinju, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kao i Ministarstvu civilnih poslova BiH na finansijskoj podršci za brojne projekte. Ističemo dobru saradnju sa Muzejom Hercegovine, Kulturnim centrom Trebinje, Galerijom „Bokić“ , kao i Udruženjem „Kulturni centar Bileća“, ali i sa domaćim medijima koji svesrdno prate naš rad. Veliko hvala svima“, kaže predsjednik ULUIH „Milorad Ćorović“.

Do kraja godine, ističe, planirana je likovna radionica za članove udruženja, koja bi trebalo biti organizovana u cilju promocije našeg kulturnog i duhovnog nasljeđa.

Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ osnovano je u aprilu 2013. godine, a ima tridesetak članova iz istočne Hercegovine.

V.M.