PETOGODIŠNJICA ULUIH „MILORAD ĆOROVIĆ“: ZA JUBILEJ – GODIŠNJA IZLOŽBA SLIKA ŠIROM HERCEGOVINE

ТРЕБИЊЕ I Петогодишњицу успјешног рада Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“ обиљежило је овог љета годишњом изложбом слика чланова удружења, организованих у Љубињу, Невесињу и Билећи.

Љубитељи умјетности били су у прилици да погледају четрдесетак слика, чији су аутори двадесетак најактивнијих чланова удружења.

„Традиционална годишња изложба чланова нашег удружења ранијих година била је уприличена на Тргу слободе у Требињу. Ове године одлучили смо, да с обзиром да славимо мали али за нас значајан јубилеј, да изложбу прикажемо у осталим мјестима наше регије“, каже за Радио Требиње Нина Лојовић Милинић, предсједник Удружења.

Она истиче да су изложбе наишле на добар пријем код посјетилаца и да их радује што ће радови наших умјетника ускоро бити представљени и у Берковићима. У Требињу је јубилеј претходно обиљежен бројним ликовним радионицама.

Протеклих пет година Удружење је, између осталог, организовало годишње изложбе радова чланова удружења, бројне колективне изложбе и ликовне радионице, између осталог – и за дјецу са посебним потребама, као и изложбу са Српским удружењем „Ћирилица“ Требиње.

Нина Лојовић Милинић подсјећа и да је таленат наших умјетника успјешно представљен и на изложби у Стразбуру, која је организована поводом представљања културних вриједности РС, те да су суорганизатори и учесници међународне ликовне колоније „Коло“ у Музеју Херцеговине.

Проблема у раду, наводи, готово да немају јер стварају као једна велика породица, а финансирају се путем разних пројеката за које аплицирају на разне адресе, као и средствима од чланарина.

„Потешкоћа буде једино око транспорта и поставке изложби. Не треба нам ни пуно новца, сналазимо се, не треба тражити превише. Изражавамо захвалност Граду Требињу, Министарству просвјете и културе РС, као и Министарству цивилних послова БиХ на финансијској подршци за бројне пројекте. Истичемо добру сарадњу са Музејом Херцеговине, Културним центром Требиње, Галеријом „Бокић“ , као и Удружењем „Културни центар Билећа“, али и са домаћим медијима који свесрдно прате наш рад. Велико хвала свима“, каже предсједник УЛУИХ „Милорад Ћоровић“.

До краја године, истиче, планирана је ликовна радионица за чланове удружења, која би требало бити организована у циљу промоције нашег културног и духовног насљеђа.

Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“ основано је у априлу 2013. године, а има тридесетак чланова из источне Херцеговине.

В.М.