ПЕТИ ГОДИШЊИ СИМПОСИОН ” ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ”

У организацији Центра за философију и теологију, који дјелује при Епархији Захумско – Херцеговачкој и Приморској од 8. до 11. фебруара 2018. године у Културном центру Требиње одржаће се пети по реду симпосион “Теологија у јавној сфери”.

Отварање симпосиона је у четвратак, 8. фебруара у 10 часова у позоришној сали Културног центра.
 Од 11 до 13 часова на програму је панел дискусија на тему ” Умјетност и канон”: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе. О овој теми дискутоваће академик Миливоје Унковић, професор, доктор Милета Продановић са Факултета ликовних уметноси у Београду и професор, доктор Тодор Митровић са Академије СПЦ за уметност и конзервацију.
 
Од 17 до 19 часова  у панел дискусији ” Изазов клерикализма у Цркви” разговараће професор, доктор Томас Бремер (са Католичког богословског факултета у Минстеру, Њемачка), магистар Данило Павловић (игуман манастира Житомислић) и доцент, доктор Александар Ђаковац (са Православног богословског факултета у Београду).
 
Од 19 до 20 часова биће отворене двије изложбе: изложба Ане Митровић и Јелене Илић под насловом “Стаклена башта” и изложба фотографија “Алергија” Милинка Милићевића.
 
Други дан симпосиона почиње у 10 часова и 30 минута панел дискусијом на тему “Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају?” и трајаће до 12 и 30. О овој интересантној теми говориће доцент доктор Растко Јовић (са Православног богословског факултета у Београду),професор доктор Борис Беговић (са Правног факултета у Београду) и магистар Небојша Катић.
 
Од 16 и 30 до 18 и 30 часова у панел дискусији на веома актуелну тему “Депресија – болест савременог доба” говориће доктор Биљана Лакић( национални координатор за ментално здравље Републике Српске), професор, доктор Миро Јаковљевић (са Медицинског факултета у Загребу) и теолог Дејан Николић.
 
У 19 часова одржаће се промоција књиге Владислава Пузовића ” Руски путеви српског богословља: школовања Срба на руским духовним академијама”.
 
Трећег дана симпосиона у суботу десетог фебруара у 10 и 30 до 12 и 30 биће одржана кратка предавања на теме: “Вјештачка интелигенција”, “Случајност у савременој физици”. “Куран – књига о Богу, човјеку и људима и космосу”. Ове кратке презентације на актуелне теме замишљене су по узору на свјетски познату ТЕД серију и о њима ће говорити доктор Лазар Супић (са Универзитета Беркли), магистар Иван Шупић (са Института фотоничких наука у Барселони) и доцент доктор Кенан Мусић( са Факултета исламских студија у Сарајеву).
 
Од 17 до 18 часова одржаће се промоција издања Православног богословског факулета из Фоче. ( Градска библиотека)
 
У 17 часова и 30 минута почиње главно предавање  које ће на тему “Православни секуларизам” одржати знаменити амерички теолог грчког поријекла, Аристотел Папаниколау.
 
Затварање петог симпосина “Теологија у јавној сфери” је у 19 и 30.
 
Циљ овог као и претходних симпосиона је успостављање бољег и плоднијег дијалога Цркве и теологије са остлим релевантним чиниоцима јавног живота.