PETI GODIŠNJI SIMPOSION ” TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI”

U organizaciji Centra za filosofiju i teologiju, koji djeluje pri Eparhiji Zahumsko – Hercegovačkoj i Primorskoj od 8. do 11. februara 2018. godine u Kulturnom centru Trebinje održaće se peti po redu simposion “Teologija u javnoj sferi”.

Otvaranje simposiona je u četvratak, 8. februara u 10 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra.
 Od 11 do 13 časova na programu je panel diskusija na temu ” Umjetnost i kanon”: između autentičnog ropstva i (ne)autentične slobode. O ovoj temi diskutovaće akademik Milivoje Unković, profesor, doktor Mileta Prodanović sa Fakulteta likovnih umetnosi u Beogradu i profesor, doktor Todor Mitrović sa Akademije SPC za umetnost i konzervaciju.
 
Od 17 do 19 časova  u panel diskusiji ” Izazov klerikalizma u Crkvi” razgovaraće profesor, doktor Tomas Bremer (sa Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Minsteru, Njemačka), magistar Danilo Pavlović (iguman manastira Žitomislić) i docent, doktor Aleksandar Đakovac (sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu).
 
Od 19 do 20 časova biće otvorene dvije izložbe: izložba Ane Mitrović i Jelene Ilić pod naslovom “Staklena bašta” i izložba fotografija “Alergija” Milinka Milićevića.
 
Drugi dan simposiona počinje u 10 časova i 30 minuta panel diskusijom na temu “Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju?” i trajaće do 12 i 30. O ovoj interesantnoj temi govoriće docent doktor Rastko Jović (sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu),profesor doktor Boris Begović (sa Pravnog fakulteta u Beogradu) i magistar Nebojša Katić.
 
Od 16 i 30 do 18 i 30 časova u panel diskusiji na veoma aktuelnu temu “Depresija – bolest savremenog doba” govoriće doktor Biljana Lakić( nacionalni koordinator za mentalno zdravlje Republike Srpske), profesor, doktor Miro Jakovljević (sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu) i teolog Dejan Nikolić.
 
U 19 časova održaće se promocija knjige Vladislava Puzovića ” Ruski putevi srpskog bogoslovlja: školovanja Srba na ruskim duhovnim akademijama”.
 
Trećeg dana simposiona u subotu desetog februara u 10 i 30 do 12 i 30 biće održana kratka predavanja na teme: “Vještačka inteligencija”, “Slučajnost u savremenoj fizici”. “Kuran – knjiga o Bogu, čovjeku i ljudima i kosmosu”. Ove kratke prezentacije na aktuelne teme zamišljene su po uzoru na svjetski poznatu TED seriju i o njima će govoriti doktor Lazar Supić (sa Univerziteta Berkli), magistar Ivan Šupić (sa Instituta fotoničkih nauka u Barseloni) i docent doktor Kenan Musić( sa Fakulteta islamskih studija u Sarajevu).
 
Od 17 do 18 časova održaće se promocija izdanja Pravoslavnog bogoslovskog fakuleta iz Foče. ( Gradska biblioteka)
 
U 17 časova i 30 minuta počinje glavno predavanje  koje će na temu “Pravoslavni sekularizam” održati znameniti američki teolog grčkog porijekla, Aristotel Papanikolau.
 
Zatvaranje petog simposina “Teologija u javnoj sferi” je u 19 i 30.
 
Cilj ovog kao i prethodnih simposiona je uspostavljanje boljeg i plodnijeg dijaloga Crkve i teologije sa ostlim relevantnim činiocima javnog života.