Ovacije na trebinjskoj premijeri: Bajka o ljubavi živopisana Hercegovinom

TREBINJE │ Film „Na mliječnom putu“ scenariste i reditelja Emira Kusturice večeras je u bioskopu Kulturnog centra premijerno prikazan trebinjskoj publici.

Dvoipočasovnu filmsku „bajku“ o ljubavi i ratu, živopisanu krajolicima Hercegovine, trebinjska publika pozdravila je ovacijama, a burnim aplauzima nagrađeni su i protagonisti filma Emir Kusturica, glumica Sloboda Mićalović, te trebinjski glumci amateri, angažovani tokom trogodišnjeg snimanja u Hercegovini, koji su se nakon premijere poklonili publici.

Scenarista, reditelj i glavna muška uloga u filmu Emir Kusturica, na pres konferecniji uoči premijere, rekao je da je zaplet filma građan od tri istinite priče povezane u jednu svevremenu ljudsku dramu a „utemeljen na ljepoti prizora“ koji je kao pozornica na najbolji način upotpunjuju.

„Vrlo sam srećan što smo sve što u Hercegovini postoji, a što nam je bilo na dohvat ruke, snimili i, na sreću filma, praktično imali pozadinu ispred koje se dešavala velika ljudska drama. A ta drama nije vezana samo za iskustva naših ratovanja, kojih je bilo mnogo, nego je sublimirala u  jednu univerzalnu ljudsku dramsku priču, koja je vezana za sve ratove ovog svijeta“, ističe Kusturica.

On je dodao da ga takođe raduje što film prati i „renesansa bioskopa u Srbiji i Republici Srpskoj“, te što će i u Trebinju uspješno renovirani bioskop omogućiti da publika vidi i čuje sliku i ton, sa kvalitetom u kakvom su brižljivo i kreirani u produkciji.

Glumica Sloboda Mićalović ističe da je ekipa filma prije svega zahvaljujući Kusturici uspjela na pravi način da doživi Trebinje i Hercegovinu i da na filmsko platno prenese sve ljepote ovog kraja.

„Trudila sam se da tu Hercegovku koju igram dočaram na način kako sam sve vas doživela. Bili ste i divni domaćini, imali smo sve uslove da ovde spokojno radimo“, rekla je kratko glumica.

Naturščici najljepši ukras filma

Uz divu svjetskog filma Moniku Beluči, poznate srpske glumce Slobodu Mićalović i Mikija Manojlovića, u filmskoj ekipi posljednjeg Kusturičinog projekta našao se i veliki broj naturščika iz Trebinja i Hercegovine, a posebno talentovanim su povjerene i značajne uloge.

Kusturica ističe da nije lako, ali je mu je uvijek zadovoljstvo raditi sa „glumcima“ bez glumačkog iskustva, te da su oni važni za film jer u njega unose život na način kako profesionalci rijetko uspijevaju.

Profesionalci su skocentrisani na razvoj lika, a oni /naturščici/ u fragmentima unose svoje duhovitosti i brze reakcije i to je pitanje sreće koliko smo mi spremni da uhvatimo te djeliće minuta gdje oni bivaju maestralni, često i bolji od profesionalaca. Zato su oni i najljepši ukras filma, kao što su ukras i svojih gradova, sa svojim eksperesivnim biografijama, sa svojim čudima koji donose i po kojima su poznati u svom gradu“, ističe Kusturica.

Za Aleksandra Sarića, kojem je pripala i najveća rola među trebinjskim naturščicima, Kusturica kaže da je „toliko darovit da je njegova gluma, ona koja se ne vidi, besprijekorna“, usporedivši ga sa Pavlom Vujisićem koji „šta god da radi u kadru – dobro uradi“.

Sarić ističe da nema ambicije da se bavi glumom, ali da bi se pozivu Emira Kusturice za neki novi projekat svakako odazvao. Iskreno priznaje da sa popularnim „profesorom“ nije bilo lako raditi.

Traži dosta, izvlači maksimum na sceni. Bilo je i teških momenata i onih lijepih, ali na kraju uspješno snimljene scene – sve se ružno zaboravi. Najveće bogatstvo za mene je što mi je profesor Kusturica dopustio da uđem u svijet poznatih ličnosti, da vidim kako oni žive i razmišljaju, i da spoznam da su i oni, kao i mi, samo obični ljudi“, kaže Sarić.

Uoči trebinjske premijer filma „Na mliječnom putu“ u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija nastalih tokom snimanja filma, čiji su autori Čeh Petr Našic i trebinjski fotograf Đorđe Bjelaković. /Uskoro opširnije/

www.radiotrebinje.com