Ovacije na trebinjskoj premijeri: Bajka o ljubavi živopisana Hercegovinom

ТРЕБИЊЕ │ Филм „На млијечном путу“ сценаристе и редитеља Емира Кустурице вечерас је у биоскопу Културног центра премијерно приказан требињској публици.

Двоипочасовну филмску „бајку“ о љубави и рату, живописану крајолицима Херцеговине, требињска публика поздравила је овацијама, а бурним аплаузима награђени су и протагонисти филма Емир Кустурица, глумица Слобода Мићаловић, те требињски глумци аматери, ангажовани током трогодишњег снимања у Херцеговини, који су се након премијере поклонили публици.

Сценариста, редитељ и главна мушка улога у филму Емир Кустурица, на прес конферецнији уочи премијере, рекао је да је заплет филма грађан од три истините приче повезане у једну свевремену људску драму а „утемељен на љепоти призора“ који је као позорница на најбољи начин употпуњују.

„Врло сам срећан што смо све што у Херцеговини постоји, а што нам је било на дохват руке, снимили и, на срећу филма, практично имали позадину испред које се дешавала велика људска драма. А та драма није везана само за искуства наших ратовања, којих је било много, него је сублимирала у  једну универзалну људску драмску причу, која је везана за све ратове овог свијета“, истиче Кустурица.

Он је додао да га такође радује што филм прати и „ренесанса биоскопа у Србији и Републици Српској“, те што ће и у Требињу успјешно реновирани биоскоп омогућити да публика види и чује слику и тон, са квалитетом у каквом су брижљиво и креирани у продукцији.

Глумица Слобода Мићаловић истиче да је екипа филма прије свега захваљујући Кустурици успјела на прави начин да доживи Требиње и Херцеговину и да на филмско платно пренесе све љепоте овог краја.

„Трудила сам се да ту Херцеговку коју играм дочарам на начин како сам све вас доживела. Били сте и дивни домаћини, имали смо све услове да овде спокојно радимо“, рекла је кратко глумица.

Натуршчици најљепши украс филма

Уз диву свјетског филма Монику Белучи, познате српске глумце Слободу Мићаловић и Микија Манојловића, у филмској екипи посљедњег Кустуричиног пројекта нашао се и велики број натуршчика из Требиња и Херцеговине, а посебно талентованим су повјерене и значајне улоге.

Кустурица истиче да није лако, али је му је увијек задовољство радити са „глумцима“ без глумачког искуства, те да су они важни за филм јер у њега уносе живот на начин како професионалци ријетко успијевају.

Професионалци су скоцентрисани на развој лика, а они /натуршчици/ у фрагментима уносе своје духовитости и брзе реакције и то је питање среће колико смо ми спремни да ухватимо те дјелиће минута гдје они бивају маестрални, често и бољи од професионалаца. Зато су они и најљепши украс филма, као што су украс и својих градова, са својим експересивним биографијама, са својим чудима који доносе и по којима су познати у свом граду“, истиче Кустурица.

За Александра Сарића, којем је припала и највећа рола међу требињским натуршчицима, Кустурица каже да је „толико даровит да је његова глума, она која се не види, беспријекорна“, успоредивши га са Павлом Вујисићем који „шта год да ради у кадру – добро уради“.

Сарић истиче да нема амбиције да се бави глумом, али да би се позиву Емира Кустурице за неки нови пројекат свакако одазвао. Искрено признаје да са популарним „професором“ није било лако радити.

Тражи доста, извлачи максимум на сцени. Било је и тешких момената и оних лијепих, али на крају успјешно снимљене сцене – све се ружно заборави. Највеће богатство за мене је што ми је професор Кустурица допустио да уђем у свијет познатих личности, да видим како они живе и размишљају, и да спознам да су и они, као и ми, само обични људи“, каже Сарић.

Уочи требињске премијер филма „На млијечном путу“ у галерији Културног центра отворена је изложба фотографија насталих током снимања филма, чији су аутори Чех Петр Нашиц и требињски фотограф Ђорђе Бјелаковић. /Ускоро опширније/

www.radiotrebinje.com