Otvorene izložbe slika Branka Radulovića i fotografija o Romanovima

TREBINJE I U okviru 4. siposiona „Teologija u javnoj sferi“ u Muzeju Hercegovine večeras su otvorene dvije izložbe: slika Branka Radulovića i fotografija o ruskoj carskoj dinastiji Romanovi.

Marko Musović, dekan na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje je rekao da je Branko Radulović, rođeni Mostarac, jedan je od prvih srpskih modernih slikara sa početka 20. vijeka, koji se školovao i stvarao u Pragu i Parizu, a tragično stradao u Prvom svjetskom ratu.

„Radulovićevih trideset životnih i desetak kreativnih godina, svakako dovoljnih da ne padne u zaborav. Vrijednost ovih slika je da se pokaže da unutar Hercegovine, osim mnogih velikih i značajnih imena koji su svoju slavu izgradili van naših prostora, Radulović je na neki način ostao nezapažen. Izložene su slike koje su rađene u poentilističkom maniru, osjeća se jak uticaj Vlahe Bukovca koji mu je bio profesor na Praškoj akademiji“, istakao je Musović.

O izložbi pod nazivom „U susret ruskom caru-Romanovi carsko služenje“ koja je posvećena posljednjoj ruskoj vladarskoj dinastiji, govorio je Ignjatije Šestakov, jeromonah iz Sretenjskog manastira u Moskvi.

„Kao organizatori ove izložbe, htjeli smo pokazati ljepotu ovih ljudi i njihovo služenje svojoj otadžbini i narodu. Izložba je posvećena dinastiji Romanovih, poslednjoj carskoj i imperatorskoj porodici koja je vladala Rusijom od 1613. do 1917. godine. Izložene su fotografije iz porodičnih albuma Nikolaja II i njegove porodice. Period vladavine Romanovih ostavio je dubok trag u istoriji ne samo Ruskog carstva, već i čitavog svijeta“, istakao je Šestakov.

On je dodao da su na izložbi prikazane fotografije carske porodice iz istorijskih arhiva i ličnih albuma, kao i portreti članova koje su radili najpoznatiji ruski slikari i koji sada predstavljaju kulturno-umjetničko blago Rusije.

Izložbe će biti otvorene do 28. februara.

Izvor: Radio Trebinje