OTVORENA IZLOŽBA „VOŽD KARAĐORĐE – OTAC SRBIJE“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba „Vožd Karađorđe – otac Srbije“, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Vojnim muzejom.

Izložba je priređena u okviru programa obilježavanja Dana policije i 30 godina MUP-a Srpske, a autori su viši kustos – istoričar Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada i muzejski savjetnik dr Mirko Peković iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Postavku izložbe čini više od sedamdeset eksponata hladnog, vatrenog, borbenog i ukrasnog oružja, među kojima su sablje, jatagani i noževi, puške, kubure i pištolji, sistemi paljenja na kremen, cijevi topova, kao i oružani pribor.

Na izložbi se mogu vidjeti i portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Jovana Bjelića i Vsevolda Guljevića, portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba, radovi Lukijana Bibića i nepoznatih autora, litografije Anastasa Jovanovića kao i veći broj akvarela sa temom ratnika iz 19. vijeka.

Gordana Bulović, koautor izložbe, navela da je izložba prvi put prikazana 2017. godine povodom prisjećanja na vožda Karađorđa i obilježavanja 200 godina od njegovog ubistva.

„Pošto smo u radu u muzejima shvatili da mlađa populacija ne zna našu nacionalnu istoriju i tradiciju, hteli smo da napravimo izložbu o Karađorđu i junacima Prvog srpskog ustanka i o svemu onom što je dovelo do stvaranja savremene srpske države. Vuk Karadžić to naziva ustankom mada je to bila srpska revolucija jer sve carevine su se uznemirile gledajući ustanak u Srbiji, vascelo Srpstvo je stalo na stranu ustaničke Srbije, tako da su to počeci stvaranja moderne srpske države“, istakla je Gordana Bulović.

Ona je dodala da je posjetiocima ove izložbe omogućeno da vide muzejske predmete koji su do sada samo jednom napustili Srbiju, kada su 1907. godine izlagani na Svjetskoj izložbi u Londonu, tako da je ovo drugi put da su predmeti napustili teritoriju Srbije, a prvi put su dostupni javnosti u Republici Srpskoj.

Izložbu je otvorio Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, koji je naveo da je velika čast što je izložba „Vožd Karađorđe – otac Srbije“ organizovana u Trebinju povodom tri decenije od osnivanja MUP-a Republike Srpske.

„Velika je čast što smo mi svi ovdje zajedno sa kolegama, sa lokalnom zajednicom, iz Istočne Hercegovine, koliko vidim, svi su se odazvali i došli da zajedno podijelimo utiske i da kažemo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova stasalo u jednu dobru, najbolju bezbjedonosnu agenciju u Bosni i Hercegovini, spremnu da zaštiti sve njene građane“, rekao je Laketa.

Izložba „Vožd Karađorđe – otac Srbije“ otvorena je u Kulturnom centru Trebinje do 28. aprila.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković