Otvorena izložba „Utopijski prostori“ autora Igora Bošnjaka.

Вечерас, 29. 9 2017. у Културном центру Требиње отворена је изложба под називом „Утопијски простори“ аутора Игора Бошњака.
„Пројекат ЕУтопија бави се актуелном позицијом Европе у контексту савремених економских и гео – политичких промена изазваних глобалним миграцијама становника Средњег Истока. Аутор испитује демократске слободе, мултикултуралну толеранцију и процес само – еманципације, те критикује владајућу културну апатију и општи релативизам Старог континента. Анализира утопијску позицију Европе која за многе симболизује жељено место живота испуњено сновима и надањима, али и реалну слику која указује на низ проблема са којима се током свог пута сусрећу мигранти. Концепт базира на симболичној слици Европе, као изолованом острву који затим медијски транспортује и усложњава новим елементима којима гради специфичну просторну видео – инсталацију.“ (Сања Којић Младенов, кустоскиња)
„Направио сам велику, огромну слику Европе, добро, не Европе, већ нечег сличног. У ствари, то јесте мапа Европе, али врло чудна и непријатна. То је рељефна мапа, величине 3,7 x 5 метара, гдје је Европа представљена као потпуно изоловано острво. Касније, изнад те мапе, снимио сам филм. Филм је о томе како Европа данас постаје нешто друго… Овај видео приказује Европу као самодовољни облик постојања, као острво Еутопију које ће ускоро постати регион само – ограничавања у психолошком смислу.

Има нешто врло узнемирујуће у томе како ми данас доживљавамо Европу. Овај видео је моја пројекција идеје Европе. Испод, у тексту користим пуно мисли Славоја Жижека о Европи данас. Двадесети вијек је прошао.

Тоталитарни режим је дугорочно неспособан за преживљавање. Ако желимо да одржимо слику себе какву имамо на западу, онда се морамо поново позабавити огромним питањем које се тиче ширења демократских слобода и проћи кроз процес само – еманципације. Баш ту је Европа најугроженија. Али, ја сам увјерен да нам је Европа потребнија него икад.“ – изјавио је аутор, Игор Бошњак.


Игор Бошњак (рођен 1981. у Сарајеву) живи и ради у Требињу (Босна и Херцеговина). Бави се филмом, видеом, инсталацијом и фотографијом. Тренутно ради као доцент на Академији ликовних умјетности у Требињу на предметима Интермедијална умјетност и Видео. Завршио је Академију ликовних умјетности Требиње 2005. – Одсјек за за сликарство. 2008. године је завршио мастер студије на одсјеку Теорија уметности и медија на Универзитету уметности у Београду. Оснивач је и кустос међународног пројекта Бијенале нама ТРЕба. Излагао је на преко 20 самосталних и око 200 групних изложби у земљи и иностранству. Његови радови су приказивани у: Whitechapel Gallery, Лондон; Kunsthalle, Беч; Palais de Tokyo, Париз; Kunsthal Charlottenborg, Копенхаген; Московски музеј модерне умјетности; Hong Kong Art Hall; Contemporary Art Museum, Напуљ; Kunst Museum, Бон; Charinthian Museum of Modern Art, Клагенфурт; Museum of Contemporary Art, Рим; Музеј савремене умјетности РС, Бања Лука…

Д.Ђ.