Otvorena izložba „Utopijski prostori“ autora Igora Bošnjaka.

Večeras, 29. 9 2017. u Kulturnom centru Trebinje otvorena je izložba pod nazivom „Utopijski prostori“ autora Igora Bošnjaka.
„Projekat EUtopija bavi se aktuelnom pozicijom Evrope u kontekstu savremenih ekonomskih i geo – političkih promena izazvanih globalnim migracijama stanovnika Srednjeg Istoka. Autor ispituje demokratske slobode, multikulturalnu toleranciju i proces samo – emancipacije, te kritikuje vladajuću kulturnu apatiju i opšti relativizam Starog kontinenta. Analizira utopijsku poziciju Evrope koja za mnoge simbolizuje željeno mesto života ispunjeno snovima i nadanjima, ali i realnu sliku koja ukazuje na niz problema sa kojima se tokom svog puta susreću migranti. Koncept bazira na simboličnoj slici Evrope, kao izolovanom ostrvu koji zatim medijski transportuje i usložnjava novim elementima kojima gradi specifičnu prostornu video – instalaciju.“ (Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja)
„Napravio sam veliku, ogromnu sliku Evrope, dobro, ne Evrope, već nečeg sličnog. U stvari, to jeste mapa Evrope, ali vrlo čudna i neprijatna. To je reljefna mapa, veličine 3,7 x 5 metara, gdje je Evropa predstavljena kao potpuno izolovano ostrvo. Kasnije, iznad te mape, snimio sam film. Film je o tome kako Evropa danas postaje nešto drugo… Ovaj video prikazuje Evropu kao samodovoljni oblik postojanja, kao ostrvo Eutopiju koje će uskoro postati region samo – ograničavanja u psihološkom smislu.

Ima nešto vrlo uznemirujuće u tome kako mi danas doživljavamo Evropu. Ovaj video je moja projekcija ideje Evrope. Ispod, u tekstu koristim puno misli Slavoja Žižeka o Evropi danas. Dvadeseti vijek je prošao.

Totalitarni režim je dugoročno nesposoban za preživljavanje. Ako želimo da održimo sliku sebe kakvu imamo na zapadu, onda se moramo ponovo pozabaviti ogromnim pitanjem koje se tiče širenja demokratskih sloboda i proći kroz proces samo – emancipacije. Baš tu je Evropa najugroženija. Ali, ja sam uvjeren da nam je Evropa potrebnija nego ikad.“ – izjavio je autor, Igor Bošnjak.


Igor Bošnjak (rođen 1981. u Sarajevu) živi i radi u Trebinju (Bosna i Hercegovina). Bavi se filmom, videom, instalacijom i fotografijom. Trenutno radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju na predmetima Intermedijalna umjetnost i Video. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti Trebinje 2005. – Odsjek za za slikarstvo. 2008. godine je završio master studije na odsjeku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Osnivač je i kustos međunarodnog projekta Bijenale nama TREba. Izlagao je na preko 20 samostalnih i oko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi su prikazivani u: Whitechapel Gallery, London; Kunsthalle, Beč; Palais de Tokyo, Pariz; Kunsthal Charlottenborg, Kopenhagen; Moskovski muzej moderne umjetnosti; Hong Kong Art Hall; Contemporary Art Museum, Napulj; Kunst Museum, Bon; Charinthian Museum of Modern Art, Klagenfurt; Museum of Contemporary Art, Rim; Muzej savremene umjetnosti RS, Banja Luka…

D.Đ.