Otvorena izložba “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”

U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske sa programom „U kontekstu“, koji je povodom obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata pripremljen u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda.

Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske kaže da je ova izložba cjelokupni istorijski presjek kinematografskih snimanja od 1914. do 1918. vezanih za srpski narod, srpsku vojsku, ali i za srpske teme šire.
„Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kinoteke Republike Srpske i Jugoslovenske kinoteke, Kinoteka Republike Srpske dobila je ekskluzivno pravo da izradi kopiju za Republiku Srpsku, pa se na taj način izložba istovremeno pokazuje i u Srbiji i u Republici Srpskoj, pa će, nakon Trebinja, sličan program biti predstavljen i u drugim gradovima Srpske“, rekao je je Pandurević.
Izložbu je svečano otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti koji je istakao da su veliki trud i rad uložile Kinoteke RS i Srbije.
„Ovo je prilika da se na simbiličan način odužimo našim precima i zato je značaj ove izložbe veliki“.
Osim predstavnika Kinoteke Republike Srpske, programu u Trebinju prisustvovali su i predstavnici Jugoslovenske kinoteke, direktor Radoslav Zelenović, te autori izložbe: Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović.
Autori izložbe i upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović rekao je da je na postavci rađeno nekoliko mjeseci i da je najveći dio materijala, preko 80 odsto, skenirano u odjeljenju digitalne restauracije sa filmske trake.
„Na oko 50 panoa predstavljeni su fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili pioniri srpskog filma, ali i saveznički i snimatelji iz neprijateljskih zemalja, kao i faksimili različitih dokumenata i odobrenja Vrhovne komande srpske vojske za kinematografska snimanja, “sa zadatkom da se najvažniji momenti borbe, kao i ostali ratni događaji sačuvaju za istoriju i u slikama”, naveo je Erdeljanović.
Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru do 3. oktobra.

U Muzeju Hercegovine sutra će biti održan dokumentarni filmski program, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi „Sarajevski atentat“ Suada Mrkonjića i „Cerska bitka“ Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, te dugometražni dokumentarac Miomira Mikija Stamenkovića „Jugoslavija po volji naroda 1914 – 1918“ iz 1988. godine.
Projekcija filmova počinje u 20 časova.
Generalni pokrivitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Program u Trebinju realizuje se uz podršku grada, gradskog odbora za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, te Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine Trebinje.
D.M.

Radio Trebinje