OTVORENA IZLOŽBA SLIKA „U ČAST PUŠKINU“ MIRJANE MAODUŠ

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba „U čast Puškinu“ akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš, jednog od najznačajnijih predstavnika savremenog srpskog slikarstva.

Koorganizator izložbe Mirela Pudar, direktorka Galerije ’73 iz Beograda, istakla je da su mnogi svjetski priznati muzeji posvetili ovu godinu samostalnim izložbama Mire Maoduš, želeći da proslave njen doprinos istoriji savremene umjetnosti. Na toj kulturnoj mapi našlo se Trebinje zahvaljujući ljubavi koju je umjetnica doživjela prije dvije godine, kada je imala svoju samostalnu izložbu u Muzeju Hercegovine i tom prilikom poklonila zbirku posvećenu stihovima Jovana Dučića:

„Mira Maoduš želi da predstavi Evropi Jovana Dučića. Svima je poznato da je on bio diplomata, da je voleo Francusku, da je bio zaljubljen u italijansku književnost i umetnost, ali Evropa malo zna o Dučiću kao književniku. Namera i kulturna misija ove naše velike srpske slikarke jeste da među velikim svetskim pesnicima poput Puškina, Remboa, Bodlera… predstavi i našeg Jovana Dučića. Posle Trebinja, sledeća stanica je Livorno, rodni grad Amadea Modiljanija, koji je živeo u istom ateljeu u kom je naša slikarka provela poslednje godine života u Parizu. To je nešto što povezuje Italiju i Trebinje i nadam se da će u bliskoj budućnosti ova dva grada da predstave svoje velike umetnike. To je upravo misija ove izložbe ‘U čast Puškinu’“.

Ona dodaje da Mira Maoduš želi da dokaže da umjetnost ne poznaje granice i da srpski umjetnici i te kako imaju prostora na evropskoj kulturnoj sceni.

Autorka Mira Maoduš navela je da je ova izložba počela u Galeriji RTS-a u Beogradu, a posle toga je bila u Galeriji ’73 početkom juna – kada je Puškinov rođendan, a kada se, u isto vrijeme, obilježava i Dan slovenske pismenosti.

„Tako sam izložbu posvetila u čast Puškinu i ovde je njegova slika. Moja želja je da Dučića stavim pored Puškina jer su to za mene vrhunski pesnici. U Dučićevim pesmama pronašla sam ono što ja mislim, a ne umem da izrazim. Želja mi je da on preko mojih slika ode u svet“, kazala je Mira Maoduš.

Izložbu slika Mire Maoduš „U čast Puškinu“ organizovali su Galerija ’73 iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, a projekat su podržali Konzulat Republike Srbije i Grad Trebinje.

Ispred Konzlulata Republike Srbije, publici se obratio gospodin Miroslav Marković koji je i svečano otvorio izložbu.

Postavka se može pogledati do 31. avgusta.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković