OTVORENA IZLOŽBA SLIKA BORKA MOČEVIĆA

U galeriji Kulturnog centra Borko Močević, akademski slikar iz Istočnog Sarajeva, predstavio se večeras trebinjskoj publici izložbom slika „Autoportret“.

Impresivna i bogata postavka od šezdesetak radova sastoji se iz dva segmenta. S jedne strane, prisutni su portreti sa likom. Na njima prepoznajemo Sarajlije koji su ostavili veliki i značajan trag na samo u različitim vrstama umjetnosti, već i u drugim sferama života. Među njima su veliki Branislav Nušić (koji je bio prvi upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu), Momo Kapor, Duško Trifunović, glumac Bekim Fehmiju, fudbaler Branko Stanković i ostale ličnosti koje su bitno uticale i na artističke poglede samog autora.

S druge strane su portreti bez lika. Ruke prekrivaju lice, sakrivaju pogled i prikazuju grč, bol i patnju.

„Zapravo, ovaj drugi segment izložbe je autoportret. Nije klasičan autoportert u pitanju. Više je to portret umjetnika vezan za sam duh i emocije. Zaklonjen je pogled od stvarnosti koja nas okružuje. Krujući pogled i lice, htio sam da ukažem na nepodnošljivost realnosti koja nam je nametnuta i koju živimo; da ne mogu da gledam sve ovo što se dešava oko nas – stanje u društvu, kulturi i u svemu, jer je manje-više sve katastrofalno“, kazao je Borko Močević.

Autor Močević dodaje da su, kao kontrast čovjeku sa zgrčenom rukom, dati golubovi koji su slobodni, zajedno se kreću, kljucaju, šetaju. Ali o tome, prema riječima autora, svako na svoj način treba da razmišlja, da nađe vezu i emociju u svakoj slici posebno.

Ljubitelji umjetnosti u Trebinju izložbu Borka Močevića moći će da posjete do 18. februara.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković