izložba 3

U organizaciji JU „Kulturno-sportski centar“ Gacko sinoć je galeriji Doma kulture otvorena izložba ikona Atanasija Popovića.

U ime KSC iz Gacka i Trebinja riječi dobrodošlice poželjela je direktorica KSC Gacko, Anđelka Boljanović i istakla da se Atanasijem Popovićem trebaju ponositi ne samo Trebinjci, nego i svi Hercegovci. Simbolično govoreći o značaju ikona, izložbu je proglasio otvorenom sveštenik Prve gatačke parohije, otac Velimir Kovač.

O životu i djelu ovog umjetnika ispred KSC Trebinje govorio je Miljan Vuković. Prema njegovim riječima, Atanasije Popović nikad nije prekinuo vezu između slikarstva i Hercegovine, pa je pored religioznih tema slikao je i portrete, hercegovačke pejzaže, mrtvu prirodu, kao i muškarce i žene u narodim nošnjama.

Ikone su rađene dvadesetih godina prošlog vijeka i bile dio ikonostasa Sabornog hrama u Trebinju, a blagoslovom Eparhije Zahumsko-hercegovačke i u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, stigle su i kod nas.

Atanasije Popović je akademski slikar iz Trebinja koji je oslikao ikonostas Sabornog Hrama u Trebinju, kao i ikonostase za brojne Hercegovačke crkve. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, nakon čega se vratio u Dubrovnik i tu ostao da živi i radi do kraja života.

Izložba će biti otvorena narednih desetak dana sa sve ljubitelje ove vrste umjetnosti.

Izvor: Opština Gacko