OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA MIODRAGA MIŠE PERIĆA

Večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena samostalna izložba skulptura novosadskog vajara Miodraga Miše Perića.

Perić je vajar kontinuiteta, istrajavanja u umjetničkoj viziji, izuzetnih manuelnih vještina i zanatskog iskustva. Svoje masivne predmete realizuje u drvetu, krznu ili metalu, predočavajući nam lični svijet apsurda, kolaža nespojivog i iznenađenja u sasvim običnim predmetima.

Pred trebinjskom publikom se nalazi dvadeset izloženih skulptura koje autora predstavljaju kao jedinstvenu ličnost. Riječ je o presjeku novijih radova, kao i onih koji datiraju još od prije 2000. godine, kada je bio mladi umjetnik koji je tada tek stupao na scenu.

„Pre petnaestak godina krenuo sam da istražujem prirodno propadanje materijala i od toga je krenula izgradnja, u stvari građenje jednog izraza kroz prirodne materijale kakvi su koža, metal i drvo, vrlo retko koristim plastiku. Uglavnom su to predmeti iz našeg svakodnevnog života, uvećani detalji našeg urbanog života, predmeti sa kojima smo se mi srasli, a lako se rastali i zaboravili ih. Kako su izlazili iz upotrebe, tako su nam se brisali iz svesti. To su fragmenti sećanja pretočeni u jedan popartistički momenat sa dadaističko-surealnim narativom u sebi“, kazao je Miša Perić.

Dodaje da, s obzirom na specifičnost figura koje stvara, koristi sve alate koji su dostupni, pa čak i one koji su netipični za vajara. Među njima su i neki od alata koji se više ne upotrebljavaju, osim u obućarskoj industriji i obućarskim radnjama.

Izložbu je otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja. Ona je ovom prilikom istakla da je velika čast i zadovoljstvo da jedan umjetnik ovog ranga, koji je izlagao širom svijeta i čije ime otvara velika vrata, dođe u naš grad. Smatra da ovakve izložbe Trebinje promovišu u pravom smislu gradom kulture.

Izložba skulptura Miše Perića biće otvorena do kraja juna u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković