ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РУЖА У МЕЋАВИ“

Вечерас је у галерији Културног центра Требиње отворена изложба фотографија „Ружа у мећави“ аутора Зорана Пејашиновића.

На четрнаест паноа изложене су фотографије једног од најистакнутијих српских писаца Петра Кочића и његове породице. Главни мотив изложбе је ружа, симбол љубави, вјерности и вјечности, коју је Кочић поклонио својој супрузи Милки при првом сусрету 1899. Године. Милка ју је чувала у свом споменару преко 60 година и пред сам крај живота фотографисала се с њом.


Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је Министарство културе и просвјете Републике Српске крајем јула започело кампању „Читајмо заједно“, која има циљ да промовише дјела највећих српских књижевника и да скрене пажњу јавности на све оно што је наш српски духовни и културни идентитет.


„ У том контексту, Министарство је иницирало идеју да ова изложба, која је отворила овогодишњи „Кочићев збор“ у Бањалуци, као други град посјети Требиње. На тај начин повезујемо наше писце, правимо књижевне, културне руте тако што ћемо крајишке писце и наше великане доводити у Херцеговину, али исто тако да Херцеговце, прије свега, Дучића, Ћоровћа и Шантића доведемо у Бањалуку, али и широм Републике Српске. Ипак, сви су они наши српски књижевни великани на које ми, сви заједно, треба да будемо поносни и да им дамо оно мјесто у друштву које заслужују“, навела је Тања Ђаковић.


Аутор изложбе Зоран Пејашиновић изразио је своје задовољство што ће Требињци моћи мало боље да упознају крајишког писца и народног трибуна Петра Кочића кроз његове породичне фотографије.


„То је једна приватна, лична димензија, али она итекако говори о самом писцу и приближава нам његово дјело. Српски језик којим је тако лијепо писао и говорио Кочић, а што је тако снажно подвукао Дучић, јесте нешто на чему ваља инсистирати. Ако ова изложба пробуди бар мало нашу потребу да се вратимо изворном, лијепом, сочном, народном српском језику који је Кочић тако маестрално знао преносити на папир, биће ми јако драго“, казао је аутор Пејашиновић .


Изложбу је свечано отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, истакавши да она, осим личне поруке Кочићеве животне сапутнице свом Петру, носи и другу симболику – спој цвијетне Херцеговине и сњежне Крајине, спој два српска штита.


„Требиње и Херцеговина имају Дучића, а Бања Лука и Крајина Кочића – два савременика, два златна слова српске књижевности и у прози и у пјесми. Нит поштовања и уважавања која повезује ова два великана је и нит која повезује Требиње и Бањалуку, Херцеговину и Крајину и чини нас цјелином. Они су духовни темељ и наше Републике Српске зато о њима треба стално изнова говорити и чувати их брижљиво и вјечно као што је једну ружу чувала Кочићева љубав, инспирација и подршка, његова Милка“, рекао је градоначелник Ћурић.


Изложба фотографија „Ружа у мећави“ може се погледати наредних
петнаест дана у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић