OTVORENA IZLOŽBA „RUŽA U MEĆAVI“

Večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba fotografija „Ruža u mećavi“ autora Zorana Pejašinovića.

Na četrnaest panoa izložene su fotografije jednog od najistaknutijih srpskih pisaca Petra Kočića i njegove porodice. Glavni motiv izložbe je ruža, simbol ljubavi, vjernosti i vječnosti, koju je Kočić poklonio svojoj supruzi Milki pri prvom susretu 1899. Godine. Milka ju je čuvala u svom spomenaru preko 60 godina i pred sam kraj života fotografisala se s njom.


Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je Ministarstvo kulture i prosvjete Republike Srpske krajem jula započelo kampanju „Čitajmo zajedno“, koja ima cilj da promoviše djela najvećih srpskih književnika i da skrene pažnju javnosti na sve ono što je naš srpski duhovni i kulturni identitet.


„ U tom kontekstu, Ministarstvo je iniciralo ideju da ova izložba, koja je otvorila ovogodišnji „Kočićev zbor“ u Banjaluci, kao drugi grad posjeti Trebinje. Na taj način povezujemo naše pisce, pravimo književne, kulturne rute tako što ćemo krajiške pisce i naše velikane dovoditi u Hercegovinu, ali isto tako da Hercegovce, prije svega, Dučića, Ćorovća i Šantića dovedemo u Banjaluku, ali i širom Republike Srpske. Ipak, svi su oni naši srpski književni velikani na koje mi, svi zajedno, treba da budemo ponosni i da im damo ono mjesto u društvu koje zaslužuju“, navela je Tanja Đaković.


Autor izložbe Zoran Pejašinović izrazio je svoje zadovoljstvo što će Trebinjci moći malo bolje da upoznaju krajiškog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića kroz njegove porodične fotografije.


„To je jedna privatna, lična dimenzija, ali ona itekako govori o samom piscu i približava nam njegovo djelo. Srpski jezik kojim je tako lijepo pisao i govorio Kočić, a što je tako snažno podvukao Dučić, jeste nešto na čemu valja insistirati. Ako ova izložba probudi bar malo našu potrebu da se vratimo izvornom, lijepom, sočnom, narodnom srpskom jeziku koji je Kočić tako maestralno znao prenositi na papir, biće mi jako drago“, kazao je autor Pejašinović .


Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, istakavši da ona, osim lične poruke Kočićeve životne saputnice svom Petru, nosi i drugu simboliku – spoj cvijetne Hercegovine i snježne Krajine, spoj dva srpska štita.


„Trebinje i Hercegovina imaju Dučića, a Banja Luka i Krajina Kočića – dva savremenika, dva zlatna slova srpske književnosti i u prozi i u pjesmi. Nit poštovanja i uvažavanja koja povezuje ova dva velikana je i nit koja povezuje Trebinje i Banjaluku, Hercegovinu i Krajinu i čini nas cjelinom. Oni su duhovni temelj i naše Republike Srpske zato o njima treba stalno iznova govoriti i čuvati ih brižljivo i vječno kao što je jednu ružu čuvala Kočićeva ljubav, inspiracija i podrška, njegova Milka“, rekao je gradonačelnik Ćurić.


Izložba fotografija „Ruža u mećavi“ može se pogledati narednih
petnaest dana u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković